A Kárpát-medencétől északnyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán továbbra is enyhe levegő áramlik térségünk fölé. A napos területeken az átlagosnál több fokkal magasabb lesz a csúcshőmérséklet, ugyanakkor az ország északkeleti harmadán tartósan borult, párás időre számíthatunk.

Csütörtökön a Dunától nyugatra több órára kisüt a nap, napközben a ködös, felhős terület kissé zsugorodik, de az ország északkeleti harmadában tartósan megmarad. A ködös tájakon szitálás lehet. A délnyugati szél a Dél-Dunántúlon megélénkül, csütörtökön néhol meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 10 és 15, de a tartósan borult tájakon 4 és 7 fok között várható - idézi az előrejelzést az MTI.

Mi várható Európában?

Európa északnyugati része felett egy többközéppontú, alacsonynyomású rendszer helyezkedik el. Frontjai mentén a Brit-szigetektől, a balti államokon át egészen Szlovákiáig erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, a hegyekben havazik.

Skandinávia északi része felett anticiklon terül el, az ilyenkor megszokottnál több fokkal hidegebb van, éjszaka több helyen csökkent -15 fok alá hőmérséklet, de az északi területen néhol -22 fokig is lehűlt a levegő.

Kontinensünk déli része felett szintén egy nagykiterjedésű magasnyomású légköri képződmény alakítja az időjárást, túlnyomóan napos, száraz az idő, a Pireneusi-félsziget déli részein 22, 24 fokot mérnek.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com