Több tízezer Izraelben dolgozó palesztin tartott vasárnap egynapos sztrájkot, tiltakozásul az ellen a döntés ellen, hogy fizetésüket nem készpénzben, hanem bankszámlán fizessék ki – írja a Reuters.

Az új fizetési módról a palesztin és az izraeli hatóságok állapodtak meg, mivel hatékonyabb és biztonságosabb módot kerestek a fizetések kifizetésére, de a munkavállalók attól tartanak, hogy a rejtett díjak és az új adók csökkenteni fogják a fizetésüket.

Naponta mintegy 200 000 palesztin megy át Izraelbe vagy zsidó településekre dolgozni, és átlagosan több mint kétszer annyit keresnek, mint a palesztin állami szervek és vállalkozások által foglalkoztatottak.

A legtöbb munkavállalónak nincs bankszámlája, és a fizetésük könyvelésbe vétele új bevételi forrást teremtene a pénzszűkében lévő Palesztin Hatóság (PA) számára, miközben a palesztin bankok számára a szolgáltatási díjakból származó bevételt hozna.

A megállapodás értelmében a fizetéseket hetente fizetik majd ki, a banki díjakat pedig átutalásonként 1 dollárban állapítják meg, a Reutersnek nyilatkozó több munkavállaló szerint.

Naszri Abu Jeisz palesztin munkaügyi miniszter elmondta, hogy az új megállapodás a munkavállalók jogainak védelmét szolgálja, és nem tervezik új adók kivetését.

Az izraeli védelmi minisztérium egyik tisztviselője azt mondta, hogy az intézkedés lehetővé tesz egy alkalmazkodási időszakot, amíg január 1-jén teljes mértékben hatályba nem lép. "Ez erősíteni fogja a palesztin gazdaságot. Számos pozitív hatása lesz, mint például annak biztosítása, hogy a munkavállalók nyugdíját izraeli munkaadóik fizessék, és a feketepénz csökkentése" - mondta.

A Palesztin Hatóság, amely korlátozott autonómiával rendelkezik az Izrael által megszállt Ciszjordániában, nagyjából 150 000 közszférában foglalkoztatott személyt foglalkoztat Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Költségvetése 330 millió dollár volt 2021-re, és nagymértékben támaszkodik a külföldi adományozókra.