Erőszakkal viszont senkit sem lehet visszatartani, a kollégák elmehetnek táppénzre, ami a munkáltatónak is rosszabb, hiszen ebben az esetben nem vehet fel senkit a helyükre - mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke az ATV-nek.

A pandémia elején nagy volt az összefogás az egészségügyi dolgozókért, ma már ezt a támogatást kevésbé érzik.

"Erőszakkal nem lehet senkit visszatartani, nagyon sok kolléga olyan fizikai, és lelki állapotban van, hogy nyugodtan elmehet táppénzre, amennyiben nem engedi el a munkáltatója. Ezzel azonban mindenki rosszabbul fog járni, hiszen a munkavállaló sehol nem fog az egészségügyben dolgozni, a munkáltató pedig nem tud helyette felvenni senkit" - jellemezte az egészségügyi dolgozók helyzetét Soós Adrianna, a FESZ elnöke az ATV Híradójának.

Véleménye szerint a szabad mozgás lehetőségét meg kellene adni, és megnyitni a teret azon munkavállalók előtt, akik nem írták alá a szolgálati jogviszonyt, valamint kedvezményeket, és juttatásokat kellene adni a munkavállalóknak.

"Ha ezek a korlátozó intézkedések fennmaradnak, akkor ezt láthatóvá kellene tenni mihamarabb annak érdekében, hogy ne egy kényszer döntése alatt álljon a szakember és ne úgy érezze, hogy ez továbbra is egy röghöz kötést jelent számára" - nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az ATV Híradójának. A szakember szerint az intézkedések azért is sürgetőek, mert törekedni kellene arra, hogy azok a kollégák, akik most végeznek az iskolákban, ne pályaelhagyóként kezdjék az életüket.