Az államháztartás november végi, önkormányzatok nélkül elért szufficitje a központi költségvetés 10,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítási alapok 8,9 milliárd forintos hiányából, valamint az elkülönített állami pénzalapok 79,1 milliárd forintos többletéből tevődik össze.

Tavaly 970,7 milliárd forint volt a tizenegy havi hiány, jelentős részben az uniós támogatások megelőlegezése miatt - írta az NGM. A két év folyamatai közötti eltérést a kedvező gazdasági folyamatok, a gazdaságfehérítést célzó kormányzati intézkedések sikere, az ezekből adódó magasabb adóbevételek magyarázzák, továbbá az uniós források idei elszámolása is hozzájárul a költségvetés stabil helyzetéhez - közölte az NGM.

Az októberi többlet legfőbb oka, hogy a költségvetés most számolhatta el az aszfaltügy átutalásait, miután a magyar kormány és az Európai Bizottság között megszületett az erre vonatkozó megegyezés. - A Miniszterelnökség korábbi tájékoztatása szerint ez 176 milliárd forintos bevételi tétel - írja a Portfolio.hu, hozzátéve, hogy e tétel nélkül méretes, évek óta nem látott mínuszt mutatott volna a novemberi egyenleg.

Az elmúlt hónapok adatai szerint másfél évtizede nem volt ilyen stabil az államháztartás helyzete - írta az NGM.

A Portfolio.hu szerint ha abból indulunk ki, hogy az idei módosított pénzforgalmi hiányelőirányzat 761 milliárd forint, akkor az év utolsó hónapjában akár 820 milliárd forintos deficitet is megengedhetne magának a kormány.

Az NGM közleményében kiemeli, a novemberi hatéves bérmegállapodás nyomán erőteljes bérfejlesztés indulhat el jövőre, miközben a vállalkozások adóterhei mérséklődnek. Ezáltal Magyarország új fokozatba kapcsolhat versenyképesség terén, hiszen így a korábban feltételezetthez képest is nagyobb gazdasági növekedés várható a következő években, megőrizve a költségvetés stabilitását - áll a tárca közleményében.

NGM: jövőre is kedvezően alakul a költségvetés

A minisztérium szerint a kedvező költségvetési folyamatok nem csak az év hátralévő részében, hanem jövőre is fennmaradnak - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára szerdán az M1-en.

Tavaly az államnak több száz milliárd forintot kellett megelőlegeznie az uniós támogatásokat, ami növelte a pénzforgalmi hiányt. Novemberben több mint 183 milliárd forint érkezett meg az úgynevezett aszfaltügyi viták lezárásaként, amelyben vita volt az Európai Bizottsággal arról, milyen kiadásokat teljesíthet a magyar állam - fejtette ki. Az egyedi tételek mellett a kedvező adathoz hozzájárult, hogy nő a foglalkoztatottak száma és keresetük is érdemben emelkedik, ami jelentős támasz a költségvetésnek.

Az NGM arra számít, a kedvező folyamat nemcsak az év hátralévő részében, hanem jövőre is fennmarad. Az államtitkár felidézte a novemberben megkötött "történelmi jelentőségű" bérmegállapodást, amelynek nyomán több év alatt 40 százalékkal is emelkedhetnek a bérek. Ha ez megvalósul, erőteljesebben nőhet a magyar gazdaság és a költségvetés bevételei is, így megőrizhető az elmúlt években elért stabilitás - mutatott rá.