A termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban - mondta az MTI-nek Nagy Gergely, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára a szüret utáni jelentések alapján

A borvidék 81 százalékát lefedő kékszőlők közül is a legnagyobb területeken a borvidék testes és karakteres vörösborait adó fajták termettek. A cabernet sauvignont 421, a cabernet franc-t 333, míg a kékoportót 342 hektáron szüretelték. Jelentős területről gyűjtötték még be a merlot és a kékfrankos termését, előbbi 284, utóbbi 285 hektáron termett 2019-ben.

QP | Quality Placement

Nagy Gergely szerint a termésátlagok az elmúlt évek viszonylatában jónak tekinthetők, de a kékoportó kiemelkedő eredményekkel zárt, hektáronként átlagosan 90 mázsát hozott. A kékfrankosból hektáronként 84, merlot-ból 77, cabernet sauvignonból 60, míg cabernet franc-ból 64 mázsát szedtek le.

A hegyközségi titkár közölte, a megtermelt borok egy kisebbik része került mindeddig forgalomba, elsősorban a korai illatos fehérborok, rizlingek, nagyobb arányban a portugieserek és a rosék. A testes vörösek legnagyobb része a következő hónapokban vagy csak 2020 végén, 2021-ben jelenik meg a kínálatban, jelezte.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a késő tavaszi, nyári rendszeres csapadék kihívások elé állította a gazdákat, hiszen rendszeresen kellett védekezniük a gombabetegségek ellen, emellett számos alkalommal kényszerültek szellősebbé tenni a tőkéket a levélzet ritkításával.

A feladatok inkább a kisebb termelőket érintették, a nagy pincészetek számára nem okoztak mindezek problémát, tette hozzá. Kárpótolta a gazdákat Nagy Gergely szerint az érési folyamat utolsó fázisában a nyár végi, őszi száraz, napos, meleg időjárás.

Az ültetvényeken a szüret után elkezdődtek, mára be is fejeződtek a talajmunkák, a nagyobb borászatok már javában metszik a szőlőt. Utóbbi folyamat egészen tavaszig eltart, hiszen ez a munka nem gépesíthető.