A magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer érdemi segítséget nyújt a viharok és jégverések okozta károk utólagos kezelésében - idézi a szaktárca vezetőjét a minisztérium kedden kiadott közleménye.

A gazdálkodóknak érdemes figyelni a határidőkre, mert az elmúlt időszakban keletkezett károkat azok bekövetkezésétől számított 15 napon belül lehet bejelenteni a Magyar Államkincstár elektronikus felületén. A káreseménynek azt az időpontot kell tekinteni, amikor a jégeső, illetve vihar a károsodással érintett területen bekövetkezik.

A kárenyhítő juttatás akkor vehető igénybe, ha a hozamcsökkenés legalább 30 százalékos, a termelésiérték-kiesés 15 százalékos, a kárt szenvedett gazdálkodó az idei évben tagja a kárenyhítési rendszernek, rendelkezik a kormányhivatal által igazolt kárbejelentéssel, a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizeti, és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet az idei évi károk összesítése után legkésőbb november 30-ig benyújtja.

Az elmúlt hetek szélsőséges időjárásának következtében a hatóságokhoz eddig több mint 1300 jégesőkárra és 56 viharkárra vonatkozó kárbejelentés érkezett, ami összesen csaknem 24 000 hektárt érint.

A legnagyobb területen, több mint 6000 hektáron Bács-Kiskun megyében, ezt követően 4600 hektáron Somogy megyében, és 3500 hektárt meghaladóan Csongrád-Csanád megyében tettek a termelők jégesőkár-bejelentést. Viharkár esetében 730 hektárról érkezett jelzés - írja az MTI a közleményre hivatkozva.

A legnagyobb területen, több mint 6700 hektáron a kukorica, közel 3700 hektáron a napraforgó, míg 3000 hektárt meghaladóan az őszi búza károsodott a jégeső miatt. A vihar leginkább a meggy ültetvényeket - 1700 hektáron -, a napraforgót - 150 hektáron -, és az őszi árpát - 140 hektáron - érintette.