Lázár szerint az állami nonprofit energiaszolgáltató úgy nézne ki, hogy a profitja annyi lehetne csak, amennyi a működtetését és a fejlesztéseket fedezné, a cégből nem lehetne kivenni pénzt. Az államtitkár azt sem cáfolta, hogy ha egy ilyen szereplő megjelenik a piacon, az a többi szereplőt hamar kiszorítaná. Az államtitkár arra a kérdésre, hogy a magyar államnak távlati célja-e, hogy egyedüli szereplő legyen a magyar energiapiacon azt válaszolta: "Közeli célja. A magyar államnak közeli célja, hogy olcsó áramot adjon minden embernek."

Ebben az ügyben szerinte nyilvánvalóan lesz konfliktus a brüsszeli központ és a tagállamok között, de Európa versenyképessége az olcsó energián múlik. Ha Brüsszel nem tud kompromisszumot kötni az olcsó energia és a piaci célok között, akkor a kontinens elveszíti a versenyképességét. Lázár az interjúban azt mondta, minden kormány céljának annak kell lennie, hogy az ország versenyképességi előnye ne az alacsony munkabér legyen, hanem az olcsó energia.

Az államtitkár arra nem tért ki, hogyan lesz olcsóbb bármi is monopol piaci helyzetben, mint versenyző környezetben. Nem beszélt arról sem, milyen tartós és olcsó természeti erőforrásra építve képzeli el a Magyarországnak fenntartható versenyelőnyt biztosító, olcsó energiaellátást - jegyzi meg az Index.hu.

A kormány korábban már többször kijelentette, hogy szabályozói eszközökkel kikényszeríti majd több energiapiaci szereplő távozását, és az utóbbi években hatalmas értékű vagyonelemeket vásárolt az energetikában.

Vett gáztárolókat, Mol-paketett, gázkereskedő céget. Bejelentette, hogy non-profit közműszektorban gondolkodik, két lépésben rezsicsökkentett, majd most egy harmadikba kezdett. De hogy teljes egyeduralomra tör, arról nem volt szó. Legalábbis eddig.

QP | Quality Placement