A jegybanki közlemény szerint 2012-ben kettő arany, hat ezüst és kettő kupronikkel forint-emlékérmét bocsátanak ki.

A jövő év első hónapjában két emlékérmét bocsát ki a jegybank: január 12-én Madách Imre: Az ember tragédiája c. műve megjelenésének 150. évfordulója alkalmából 3000 forint névértékű, majd január 23-án Reményi József szobrász, érem- és plakettművész születésének 125. évfordulója alkalmából 5000 forint névértékű ezüst emlékérme jelenik meg. Utóbbi az "EUROPA" nemzetközi ezüst emlékérme-programhoz is kapcsolódik, amelyben a korábbi években már négy, az MNB által kibocsátott ezüst emlékérme kapott helyet.

QP | Quality Placement
Forrás: MNB

A "Magyar irodalom alakjai" emlékérme-sorozat negyedik tagjaként Örkény István születésének 100. évfordulójáról emlékeznek meg egy 5000 forint névértékű ezüst emlékérmével. A sorozattal az MNB a magyar költők, írók előtt tiszteleg.

F
Kép: o


"A magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, tanulmányait bemutató sorozat" is folytatódik: a már megszokott specifikációban (szögletes, kupronikkel alapanyagú érme) az első magyar műhold, a "Masat-1" fellövésének tiszteletére április 12-én, az Űrkutatás Világnapján 1000 forintos címlettel bővül a sor.

F
Kép: o


Az új, "Középkori magyar aranyforintok" elnevezésű arany emlékérme-sorozat 2012 májusában indul I. Károly aranyforintjával "normál", az eredetivel megegyező súlyú illetve négyszeres súlyú piefort változatban. A 10 000 forint mindkét súlyú emlékérme esetében névleges névértéknek tekinthető, az egydukátos emlékérme aranytartalma a névérték közel háromszorosát, a négydukátosé tizenkétszeresét teszi ki. A tervek szerint a gyűjtői sorozat I. Károly aranyforintjától kezdve II. Lajos Madonnás pénzérméjével bezárólag, 11 emlékérmét tartalmaz majd az 1301-1526. közötti időszakból.

F
Kép: o


Mivel 1980 óta minden nyári olimpiáról megemlékezik a jegybank, a 2012-es londoni olimpia emlékére júniusban, a magyar olimpiai résztvevők ünnepélyes olimpiai eskütételének napján ezüst és arany emlékérme is kibocsátásra kerül. Az 5000 forint névértékű arany emlékérme a 2010-ben indult "A világ legkisebb aranypénze" elnevezésű nemzetközi gyűjtőprogram harmadik tagjaként jelenik meg 11 mm-es átmérővel.

Forrás: MNB