Ki tudja, hány baciluskultúrát, gombát visznek be a lábukon az emberek, amelyekkel megfertőzik a vizet. A fertőzött víz további megbetegedéseket okozhat, hiszen mivel nem fürdővíz, a szökőkutak vizét nem ellenőrzik mikrobiológusok.

Elsősorban gennykeltő által okozott betegségek: furunkulusok, ótvar, gombásodás terjedhet ezeken a helyeken. E betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. Ha például egy ótvart okozó bőrbetegség valahol elakad a szervezetben, a véráramba kerülve nagy bajt okozhat. Mindez attól függ, milyen az illető immunrendszere, és hogy mennyire virulens kórokozót szedett össze" - magyarázta a gyermekorvos a portálnak.

Ezt alátámasztja a szökőkutak gyártásával foglalkozó Aqua-Filt szakembere, aki szerint bár egy-egy ilyen szökőkút működése nagymértékben függ a gépészettől, egy dologban megegyeznek a különböző berendezések: tilos a területükre lépni.

Igaz, hogy a medencés szökőkutakban pangó víz algásodik, pocsolyásodik, és ezeknél a keringető rendszerű szökőkutak látszólag kevesebb veszélyt hordoznak magukban, a kicsikre nézve - mivel ők alacsonyabbak, és könnyen fenékre esnek a csúszós kövön - ezek is éppolyan kockázatot jelentenek. A testnedvek cseréjével akár nemi betegségek is terjedhetnek, nem beszélve az egyre többet emlegetett legionella baktériumról.

Az Országos Közegészségügyi Központ által tavaly kiadott, a legionella révén fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre vonatkozó módszertani útmutató szerint a fertőzés háromféle mechanizmus útján jöhet létre: legionellát tartalmazó közeg inhalációjával, aspirációjával és ritkán közvetlen kontaktussal.

Leggyakrabban a baktériumokat tartalmazó aeroszol belégzését követően alakul ki a megbetegedés, ezért a fertőzési lánc szükséges eleme a vízterekből kiinduló mikrocseppek képződése. [...] A legionellóziskockázat szempontjából kiemelt kis vízcseppek (aeroszolok) jelentősége, mivel ezek képesek legmélyebben lejutni a tüdőjáratokba - áll az útmutatóban. A dokumentum szerint kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben 20-50 Celsius-fok hőmérsékletű víz van, fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége, és vízpermet képződik.

További részletek itt olvashatók