A korábbi tervekhez képest a kormány 0,1 százalékra korrigálta a gazdasági növekedés ez évi prognózisát, de a második félévben élénkülésre számít - mondta Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság erősen függ a némettől, ám a recesszió elkerülésében a Mercedes, az Opel és az Audi gépkocsiipari nagy beruházásai is segíthetnek.

Az államtitkár prioritásként a pénzügyi konszolidációt és a deficitcsökkentést nevezte meg, amelyek segítenek visszaszerezni a pénzügyi piacok bizalmát. Kiemelte, hogy az előrejelzések szerint az államháztartási hiányt az idén a 2000-es években először sikerül a GDP-hez mérten 3 százalék alá csökkenteni.

Fitch: nem lesz növekedés

Nem mindenki ilyen optimista, a Fitch Ratings szerdai előrejelzése a valutauniós gazdaság teljesítménye a 2011-ben elért 1,5 százalékos növekedés után 2012-ben 0,2 százalékkal csökken. A hitelminősítő azt jósolja, hogy a tíz vizsgált közép-kelet-európai EU-tagország közül az idén nyolcnak a gazdasága így is növekszik, Csehországban ugyanakkor a GDP-érték stagnál, Magyarországon pedig 0,5 százalékkal visszaesik 2012-ben.

A legnagyobb európai hitelminősítő jelenlegi alapeseti előrejelzése az, hogy a legnagyobb eurógazdaság, Németország GDP-növekedése az idén 0,7 százalékra lassul a tavalyi 3,1 százalékról, és 2013-ban is csak 1,6 százalékra gyorsul vissza. A Fitch szerdai londoni prognózisa szerint ez azt is jelenti, hogy a közép-kelet-európai országcsoport exportnövekedési üteme az idén "markánsan" lassul, és jövőre is csak részbeni élénkülés várható.