Változatlanul nem boldogul az állam a központi bérszámfejtéssel: a mentők után a kórházi dolgozók is több vagy kevesebb pénzt kaptak januári járandóságukhoz képest. A Népszabadság szerint csütörtökön számos kórházi dolgozó bankszámlájára a vártnál tízezrekkel szerényebb összeg vagy esetleg havi bére hatszorosa érkezett.

Több intézményvezető jelezte a lapnak, hogy az új elszámolóprogram őszi rendszerbe állítása óta nincs olyan bérkifizetés, amely problémamentes lett volna. A legtöbb elszámolási gond a táppénzen, illetve a szabadságon lévőket érinti. Utóbbira a kincstár azt a magyarázatot adta: a táppénzt csak akkor számfejtik, ha minden igazolás beérkezett. A hivatal szerint ez okozza a késedelmes elszámolásokat.

QP | Quality Placement

Egy kórházigazgató szerint az adóbevalláshoz kitöltött munkáltatói igazolások is hibásak azoknál a dolgozóknál, akik utazási visszatérítésre jogosultak. A kincstár állítólag már tud a problémáról, annak megoldásán már dolgozik.

A lap kérdéseire, hogy pontosan mi a probléma; mikor és hogyan rendezik a hibás elszámolást, a Magyar Államkincstár sajtóosztálya nem válaszolt. Reagáltak ugyanakkor a Népszabadság csütörtöki cikkére, amelyben a mentőknek járó bér hasonló jellegű, "sorsolásos" utalásáról írtak. Azt írták: nincs olyan mentős, aki ne kapott volna fizetést. A hivatalhoz eddig 290 észrevétel, reklamáció érkezett, s ezek döntő többségét már kivizsgálták. Ahol számfejtési hiba történt, ott soron kívül, hó közi elszámolással utalhatnak. A kincstár illetékesei megjegyezték azt is: a mentőkkel eredményes egyeztetést folytattak.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte: igazoló jelentést kért a Magyar Államkincstártól a hibás bérkifizetések miatt.