A főpolgármester úgy véli, ahelyett, hogy Orbán Viktor a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és "kicsinyes sarcpolitikával" csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat.

"Káros és rövidlátó politika ez, amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja" - írta a főpolgármester a levélbe.

Szerinte a járvány idején a kormány sorra hozta az önkormányzatokat pénzügyileg ellehetetlenítő döntéseit: a válság miatt a Fővárosi Önkormányzat bevételei több mint 20 százalékkal estek vissza, amely a sokszorosa annak az adókiesésnek, amely a központi költségvetést érintette.

"Ebben a helyzetben joggal várhatnák el, hogy a kormány mutat szolidaritást a főváros felé, de ennek az ellenkezője történt, a kormány a főváros kivéreztetésébe fogott. Három és félszeresére emelték a város által befizetendő adót, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. A parlament minap meghozott döntése több mint a négyszeresére emelte Magyarország legnagyobb ivóvízszolgáltatója, a Fővárosi Vízművek közműadóját, az állami kukaholding pedig - jogszabályellenes módon - továbbra sem fizeti ki az FKF-nek a budapestiek által befizetett szemétdíj egyötödét" - írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne az önkormányzatok zsebében "turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe", fogadja el a partnerségüket az ország érdekében, a járvány és a gazdasági válság sikeres kezelése érdekében.

"Ön a válságkezelésre hivatkozva von el forrásokat az önkormányzatoktól, de az Európai Unió válságkezelő támogatásától megfosztani készül a magyar embereket. Pedig ami az önkormányzatok számára élet-halál kérdés, az csak "filléres tétel" az EU helyreállítási alapjához képest: Ön 25 milliárdért bedöntené a fővárosi közszolgáltatásokat, de lemondana 2800 milliárdról" - fogalmazott Karácsony az Orbán Viktornak írt levelében.

"Ne a magyar települések és az országnak segítséget kínáló Európai Unió ellen küzdjön, hanem tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az európai támogatások mielőbb eljussanak azokhoz, akiket megilletnek: a magyar emberekhez" - kérte Karácsony Gergely a nyílt levélben.