fővárosi önkormányzat költségvetési helyzetének stabilizálása, a közszolgáltatások színvonalának megtartása, valamint a társaságai és intézményei által foglalkoztattak bérének garantálása érdekében meghozandó egyes intézkedésekről szóló – a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte – előterjesztést több mint kétórás vita után 18 igen szavazattal, 12 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A voksolásnál a Fidesz-KDNP képviselői és Szabados Ákos független képviselő tartózkodott.

A intézkedések között szerepel egy 16,6 milliárdos fejlesztési hitelfelvétel igénye, a szolidaritási hozzájárulás mérséklésének, valamint az állami rezsitámogatás és a Lánchíd felújításához ígért hatmilliárd forintos kormányzati támogatás megfizetésének kezdeményezése is.

A "túlélőprogram" keretében a képviselők jóváhagyták a fővárosi önkormányzat és az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, valamint az UniCredit Bank alkotta bankkonzorcium közötti, fejlesztési hitelkeretre vonatkozó szerződést, ugyanis a főváros az idei évre 16,6 milliárd forint hitel felvételével számol. Ez az összeg a fővárosi fejlesztési feladatok 2023. évi ütemének megvalósításához szükséges önkormányzati forrást hivatott biztosítani.

A hitelkeretre vonatkozó szerződés hatályba lépésének feltétele a kormány előzetes hozzájárulása.

A képviselők felkérték a főpolgármestert, hogy a felterjesztési jog keretében kezdeményezze a rezsitámogatás megfizetését Budapestnek, ugyanis – mint írták – a főváros és hat kerület a nagyvárosok közül egyedüliként nem részesültek az első körben a tízezer lakos feletti önkormányzatok energiaáremelkedés miatti támogatása jogcím szerinti állami támogatásban.

A közgyűlési döntés értelmében Karácsony Gergely – ugyancsak a felterjesztési jog keretében – kezdeményezni fogja, hogy

biztosítsák a 2024. évi központi költségvetési törvényben a közösségi közlekedési feladatok finanszírozási szükségletének egyharmadát.

További könnyítésekért is kilincselnek

Emellett a főpolgármester kezdeményezni fogja, hogy a helyi közösségi közlekedési bérlet munkáltató általi biztosítása legalább azonos adózási feltételek szerint történhessen, mint a helyközi közösségi közlekedési bérleté, továbbá a közösségi közlekedés jegy- és bérlettermékei után fizetendő általános forgalmi adó mértéke kedvezményes, 5 százalékos legyen, valamint a közösségi közlekedés jegy- és bérlettermékeinek elektronikus értékesítése, valamint a parkolási díjak után ne kelljen kötelezően jutalékot fizetni a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek.

A testület arra is felkérte Karácsony Gergelyt, kezdeményezze a felterjesztési jog keretében a feladatkörrel rendelkező minisztereknél, hogy a főváros által fizetendő szolidaritási hozzájárulás ne haladja meg

a Tarlós-korszak utolsó teljes évében (2018-ban) fizetendő mértéket, de legalábbis szűnjön meg az a tarthatatlan állapot, amely szerint a fővárosi önkormányzat a központi költségvetés nettó befizetője

A fővárosnak 2018-ban 5 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett fizetnie.

A testület felhatalmazta Karácsony Gergelyt, hogy "szükség szerint" kezdeményezze az önkormányzat, illetve intézményeinek és cégeinek

a központi költségvetés felé fennálló vagy keletkező befizetési kötelezettségei - bérek után fizetendő adó- és járulékterhek, általános forgalmi adó, szolidaritási hozzájárulás - átütemezését.

Behajtják a pénzt a kormánytól

A határozat értelmében a főpolgármester kezdeményezi majd azt is, hogy a kormány a rendelkezésére álló európai uniós forrásokból biztosítsa a már megrendelt, leszállítás alatt álló Solaris trolibuszok – 11 milliárdos – vételárát.

Továbbá azt, hogy a kormány fizesse meg a Lánchíd felújításához ígért hatmilliárd forintos támogatást.

Az elfogadott javaslatban úgy fogalmaztak, a koronavírus-járvány, majd a háború okozta válságok sora, és "az ezzel együtt járó szükségtelen kormányzati megszorítások hatására a fővárosi önkormányzat pénzügyi mozgástere az elmúlt években végletekig beszűkült, 2021 óta látszik, hogy ez a pálya egyértelműen azt eredményezi, hogy eljutunk a fizetségképtelenség határáig".

Mostanra elfogytak a tartalékok", és már nyáron likviditási válság alakulhat ki

– írták.

A közgyűlés négy frakcióvezető - Horváth Csaba (MSZP), Soproni Tamás (Momentum), Szaniszló Sándor (DK), V. Naszályi Márta (Párbeszéd-Zöldek) – javaslatára – Kovács Róbert (Fidesz-KDNP) X. kerületi polgármester tartózkodása mellett – úgy döntött, felkéri a főpolgármestert, hogy a felterjesztési joggal élve kezdeményezze az illetékes miniszternél, ne zárjanak be további budapesti postahivatalokat, és amennyiben a Magyar Posta Zrt. támogatást kér egy postahivatal működésének fenntartásához, az ne haladja meg a postahivatal fenntartásával közvetlenül összefüggő, a díjbevételből meg nem térülő költségeket.

A budapesti "túlélőcsomagról" és a főváros pénzügyi helyzetéről szóló szerdai közgyűlési vitában a városvezetés szerint a kialakult állapotért a kormány Budapest-ellenes politikája a felelős, míg a kormánypárti képviselők szerint a Karácsony Gergely főpolgármester vezette önkormányzat gazdálkodása okozta a csődközeli helyzetet.

Karácsony Gergely már napirend előtt kifejtette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben, amikor az ellenzék megnyerte az önkormányzati választást, azt mondta, az új városvezetés ugyanolyan elbírálásban részesül majd, mint az előző, kormánypárti városvezetés; a szavak azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Azt is mondta, a fővárosnak idén 58 milliárd forint szolidaritási adót kellene befizetnie, ami "gyakorlatilag lehetetlenné teszi azt, hogy a közszolgáltatásokat az eddigi színvonalon biztosítsuk. Ezért aközül kell választanunk, hogy beletörődünk ebbe (...), vagy levetjük ezt magunkról" azért, hogy Budapest tovább tudjon fejlődni – fogalmazott a főpolgármester.

Beszélt arról is, hogy

én arra tettem esküt, hogy mindent megteszek Budapest fejlődésének előmozdítása érdekében, és ma azt gondolom, hogy ennek a legnagyobb gátja az a kormányzati megszorító politika, amit az elmúlt években egyre durvábban kellett megtapasztalnunk

Karácsony Gergely azt hangoztatta: szövetséget kell alkotnunk annak érdekében, hogy megvédjük Budapestet, és ebben közreműködésre kérte a közgyűlés minden tagját és a fővárosiakat.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy Karácsony Gergely sajnos csak azt folytatja, amit megválasztása óta folyamatosan: a másra mutogatást, a semmiért nem felelős narratívát, amit egyre többen kezdenek unni: "mindig a kormány és mindig Orbán Viktor".

Karácsony Gergely a "túlélőprogram" vitájában egyébként kiemelte: "Minden döntésemért vállalom a felelősséget, de azt a döntést, amit nem én hoztam, de a város számára katasztrofális következménnyel jár, kutya kötelességem szóvá tenni" – hangsúlyozta.