Kína budapesti nagykövetsége a hétvégi, Fudan budapesti campusának építése elleni és a Diákváros melletti tüntetésre reagálva azt panaszolta, hogy egyes budapesti politikusok rendkívül téves megjegyzéseket tettek Kínával kapcsolatban. "Megtámadták Kína politikai rendszerét és a kínai emberek által függetlenül választott fejlődési utat, valamint Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletét, egyenlő bánásmódját" - írták levelükban, amelyben azt is kifogásolták, hogy "illetlenség egy másik ország belügyeit kritizálni, a 'Tiananmen téri tüntetésekkel', a 'demokráciával' és az 'emberi jogokkal' kapcsolatos elhangzott kijelentések alaptalanok és Kína megrágalmazását" jelentik.

Karácsony Gergely főpolgármester, aki szombaton a tüntetésen beszédet is mondott, hétfőn reagált a nagykövetség számonkérő levelére, mint írta:

Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint „demokrácia”, „jogállam”, „emberi jogok”. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is. Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki.

Majd azt is hozzátette, hogy a beszédében is egyértelművé tette: nem a kínai emberek ellen tüntettek, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen.

Reagálva arra, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter vasárnap azt közölte, a kormány kész támogatni egy budapesti népszavazást, Karácsony azt írta: "bármennyire szeretné, nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, valójában tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz." Azt is jelezte, hogy a Diákváros és a Fudan ügye nem lehet csak budapesti helyi ügy. Szerinte mivel az építéshez szükséges közel 500 milliárd forint kínai hitelt az összes magyar ember fizeti vissza a népszavazás országos is lehet, szólnia kell a kínai adósságfelvételről és a vidéki fiatalok esélyeiről. "Mi a kínai adósság ellen és a vidéki fiatalok lakhatása mellett állunk ki" - írta Karácsony.

A főpolgármester - aki miniszterelnökjelölt-aspiráns is - jelezte, egyeztetést kezdeményez az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel a kínai vezetésnek írandó levélről, valamint a népszavazás kiírásának feltételeiről is.

"A közösségünk az első győzelmet elérte a kormány meghátrálásával, Magyarország akkor nyer, ha olyan kormánya lesz, amely nem árusítja ki az ország szuverenitását, amely a 99 százalék érdekét szolgálja, és nem az 1 százaléknyi kiváltságos kevesek magánérdekeit., ahol a hatalom embereinél fontosabb az emberek hatalma" - zárta Facebook-bejegyzését.