A fő ellentét a két politikus között az volt, hogy míg Karácsony szerint kormánnyal együtt kell dolgozni, Horváth úgy véli, nem lehet velük békét kötni.

Egy felelős városvezetőnek szembe kell néznie azzal, hogy van egy választott kormány Magyarországon, vagyis fel kell arra készülni, hogy a városnak ki kell harcolnia a maga jussát, a kormánnyal pedig együtt kell dolgozni - mondta Karácsony Gergely.

Horváth Csaba ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a NER-rel nem lehet békét kötni, legfeljebb átmeneti béke lehet, amíg Budapest "kikényszeríti" azt, ami jár. A végső béke 2022-ben jöhet el, amikor a Fidesz már nem lesz hatalmon - idézi a vitát a Magyar Hang.

Horváth Csaba megválasztása után azzal kezdené a munkát, hogy három ügyben is népszavazást írna ki: minden befizetett 10 adóforintból 1 visszajárjon Budapestnek, az iskolák és a kórházak pedig kerüljenek vissza az önkormányzathoz. Azzal indokolta, hogy a kormány az ilyen akciókból ért.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy megválasztása esetén minden egyes nap be fog jelentkezni a miniszterelnökhöz és minden egyes nap el fogja mondani a nyilvánosságnak, hogy kapott-e már időpontot. Vizionálta, hogy nyilván nem fog kapni, de egy idő után erre tüntetés szerveződhet, majd a választók támogatásával a háta mögött fog bekopogni a kormányfőhöz. Szerinte

Budapesten annyi szavazó van, hogy Orbán Viktor nem akarja majd kihúzni náluk a gyufát.

A főpolgármester-jelöltségre szintén pályázó Sermer Ádám, a Liberálisok politikusa is ott volt a rendezvényen és fel is tette a kérdést, hogy hajlandóak-e együttműködni a Jobbikkal.

Horváth Csaba általánosságban úgy fogalmazott, hogy ha konzervatív, mérsékelt politikai erőként viselkedik a párt, akkor igen, de a vállalhatatlan személyekkel nem. Nem mondta ugyan ki, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnökről beszél, de azért felvetette, hogy a múltbeli cselekedetei után vajon ki mennyire változott meg.

Karácsony Gergely még határozottabb volt, szerinte a Jobbik elhatározta, hogy kijön a rasszista skatulyából, bár "nem nagyon sikerült még neki hitelesen végigmenni az úton". Mindenesetre tud olyan jobbikos politikust, akire választópolgárként leadná a voksát, bár nem a fővárosban.