Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az árnyékkormányának tagjaival folytatott megbeszélést követően úgy fogalmazott: ez a néhány lépés visszaviszi Magyarországot Európába és segít felépíteni egy igazságosabb, demokratikusabb, mindenkinek élhető és minden állampolgárt egyenrangú polgárként tisztelő új köztársaságot.

Azt mondta, száznapos programból volt már több Magyarországon; nem türelmet kérnek a választóktól, hanem sok munkát ígérnek nekik - írta az MTI.

A program nulladik pontjaként beszélt arról, hogy helyreállítják és kialakítják a társadalmi párbeszéd intézményrendszerét. A semmit rólunk nélkülünk elvét szeretnénk alkalmazni az élet minden területén - fogalmazott Karácsony, aki szerint a sikeres kormányzás alapelve, hogy egy terület megváltoztatását a szakmai szereplőkkel, a társadalmi szervezetekkel, a lakossággal egyeztetve kell megtenni. Egyeztetéseket ígért "az Orbán-rendszer kárvallottjainak", a devizahiteleseknek, a Quaestor-károsultaknak és mindenki másnak is, aki az elmúlt nyolc év vesztese volt.

Első feladatként beszélt arról, hogy gyermekvédelmi programot indítanak, emelik a családi pótlékot, helyreállítják a gyermekvédelmi hálózatot, megvalósítják a nyári szünetben a közétkeztetést.

A korrupció felszámolása érdekében tett lépések közé sorolta, hogy Magyarország azonnal csatlakozik az európai ügyészséghez, létrehozzák az antikorrupciós ügyészséget és biztosítják a közérdekű adatok teljes nyilvánosságát.

Azonnal felmondják a Paks II. szerződést és társadalmi párbeszédet kezdenek az energiapolitikáról.

Az egészségügyben is azonnali és sürgős lépésekre van szükség: pluszforrások biztosításával talpra kell állítani a sürgősségi ellátást, költségvetési átcsoportosítással csökkenteni kell a várólistákat, valamint 50 százalékos béremelés kell a szakápolóknak és szakszemélyzetnek.

Az oktatás területén az első száz napban megteendő lépések között Karácsony Gergely beszélt arról, hogy már szeptembertől visszaállítják a tanszabadságot, minden pedagógus abból a tankönyvből taníthat, amelyet a legjobbnak tart. A szeptemberi tanévkezdés előtt növelni fogják az állami férőhelyek számát a felsőoktatásban, valamint eltörlik a tandíjból származó, azaz a Diákhitel 2-es adósságokat.

Jóléti csomagként beszélt arról, hogy az első száz napban döntenek a minimálbér adómentességéről, a minimálnyugdíj megduplázásáról, a 13. havi nyugdíj bevezetéséről a következő évtől.

Azonnal felfüggesztik az uniós pályázatok kifizetését, mert a kormány nem jó helyre tette a forrásokat. A még ki nem fizetett forrásokat felülvizsgálják és új pályázati rendszert indítanak annak jegyében, hogy a lehető legközelebb vigyék az emberekhez ezeket a pénzeket.

Karácsony szerint morális adóssága van Magyarországnak a családon belüli erőszak felszámolásában, ezért kormányra kerülve azonnal elindítanák az isztambuli egyezmény ratifikálását.

A kép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.