Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amit eddig tudunk, a várhatóan 2023 január elsejétől hatályba lépő változásokról a kisadózó vállalkozások tételes adójánál (kata):

  • 12 millió forintról 18 millió forintta emelkedik az éves kata-keret,
  • egyes tevékenységeket kiszorítanak a katázásból,
  •  a cégeknek való számlázás 1 millió felett különadó alá kerül,
  • a NAV nem fog széles körben ellenőrizni,
  • a kata tételes mértékét a minimálbérhez kötik.

Nagyon egyszerű adó lett a kata

A magyar kormány akarta, hogy a katás számla sima cégköltségként elszámolható legyen. Ezt kombinálták a katázás vonzóan alacsony adótételével, amelyet tíz év alatt sem emeltek. Az MKOE javaslatára pedig 2014-től még bevételi nyilvántartást se kellett vezetni.

A katázáshoz tehát nem kell nyilvántartás és extrémen alacsony az adó, miközben a kisadózásról szóló törvényi szakaszok hézagos, gyenge minőségű szabályozásnak számítanak szakmai körökben, amit már többször javasoltunk korrigálni, főleg a bújtatott munkaviszony kiszűrésére szolgáló 7 körülményt kellett volna újragondolni. Enélkül az adóhatóság nem hisz a tömeges ellenőrzésekben, mert – bár azt titkolják – nincs is széles körű visszaélés, a NAV bíróság előtti bizonyítási kísérlete pedig szerintük is megbukna - írta Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke a szervezet Facebook-oldalán.

Vannak érvek a változtatás mellett

A kormány szeretné kiszorítani a katázásból az ügyvédeket, brókereket, sőt még az állatorvosokat is, de közölni ezt egyelőre még nem merték, miközben Romániában éppen most bocsátották közvitára az adózási változások teljes szövegét.

A kata havi összegének minimálbérhez való kötése az MKOE javaslatai között is feltűnt, ez lenne a kisadózók százalékos adója (kasza) amely a többi vállalkozóval azonos arányú tb-ellátási alapot nyújtana.

További konkrét javaslatokat is tett volna az egyesületünk, de sajnos ehhez nem kaptunk adatokat. A munkaviszonnyá való átminősítés szabályozásához a könyvelők gyakorlati tapasztalatai mellett szükség lett volna a 3 millió forintos különadót is tartalmazó bevételi adatokra - írta Ruszin.

Tállai: az 5 százalékos adómérték távol áll az indokoltan elvárhatótól

A kata megreformálásáról a kormány és a szakmai szervezetek egyeztetnek, és hamarosan az Országgyűlés elé kerül egy olyan törvényjavaslat, amely megfelel a céloknak, és az érintettek jelentős részének is - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn a parlamentben. Szavai szerint a azokat a vállalkozásokat akarják előnyben részesíteni, amelyek a lakosságnak saját szolgáltatást nyújtanak. A jelenlegi, összesen 5 százalékos adómérték "távol áll az indokoltan elvárhatótól". Ez az érintetteknek alacsony nyugdíjat vagy táppénzt jelent.

Nem ördögtől való, hogy az ellátási alap emeléséről való gondoskodásról tárgyaljanak, az sem, hogy a mindenkori minimálbérhez legyen ez kötve - mondta a politikus.

Elindult a BKIK online katás konzultációja

Elstartolt szerdán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a kata módosítását érintő online konzultációja, melyen a kamara az adónem átalakítására és előnyeinek megtartására vonatkozó koncepcióját véleményezhetik a vállalkozók.

A véleményezhető javaslat főbb elemei:

  • a katát használó vállalkozói csoportok differenciálása,
  • a katás vállalkozók további profilozása a jogosultság megerősítésére,
  • egyetlen vagy sávos adómérték kialakítása jövedelmi szintenként,
  • a kata aktualizálása az adózási és tb-környezet jelenlegi szintjeihez,
  • mekkora többlet adó-, illetve adminisztrációs terhet hajlandók vállalni a kedvezményes adózási forma megtartása érdekében.