A Nébih 18 különböző márkájú, főleg hazai üzemekben előállított kefir fehérje- és zsírtartalmát, csomagolóanyagból történő károsanyag kioldódását és egyéb jellemzőit vizsgálta.

Az összes termék maradéktalanul megfelelt a tápanyagtartalom és a károsanyag-kioldódás szempontjainak, de a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt savanyú tejtermék jellemzői csak két termékben voltak teljes mértékben jelen. A kötelező, minimális mennyiségű élesztőt minden terméknél sikerült kimutatni, de a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél - közölte a hatóság.

Mivel egyelőre nincs szabályozva, hogy mi számít kaukázusi kefirnek, a Nébih nem vizsgálta, hogy helyesen használják-e a gyártók a megnevezést. Egyes elmondások szerint a kaukázusi kefir és kefir között az állaga, szénsav- és alkoholtartalma lehet a fő különbség, ami miatt íze is erőteljesebb, markánsabb, mint átlagos kefireké.

Habár nem vonatkozik rá előírás, de a termékek alkoholtartalmát is vizsgálták. Hét kefir esetében kimutatható volt az etil-alkohol tartalom, ezt nagyobb mennyiség fogyasztása esetén érdemes figyelembe venni.

A kifogásolt termékeket a Nébih tovább vizsgálja, ha bebizonyosodnak a kifogások, a hatóság figyelmeztetésben részesíti a vállalatokat. (Fokozott veszélyre figyelmeztet a Nébih - erre figyeljünk.)

A közleményből kiderül, hogy laikus és profi kóstolók is értékelték a terméket, külső megjelenés, szín, illat, íz és állomány szempontjából is értékelték. A legkedveltebb termék a Danone kaukázusi kefirje lett, mely a Milli és a Sissy termékével osztozik a dobogón.