A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde közös tulajdonában lévő KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER), – amely egyetlen magyarországi központi értéktárként biztosítja a hazai tőkepiac háttérrendszerének működését – az előző hétvégén sikeresen élesítette új értékpapír-kiegyenlítési rendszerét – közölte a vállalat.

A KELER rendszerében teljesülnek a bankok és befektetési szolgáltatók közötti értékpapír tranzakciók (kiegyenlítések), amelyek végeredményeképpen valamennyi befektetőhöz eljutnak az értékpapírok és pénzek, legyen szó akár tőzsdei, akár tőzsdén kívüli (ún. OTC) ügyletekről, vagy új kibocsátásokról.

-A program fő célja volt, hogy hazai, részben saját fejlesztői-szállítói háttérrel, új fejlesztési alapokra építve hozzunk létre egy hatékonyan működő, korszerű informatikai infrastruktúrát, amely azon túl, hogy biztonságos és egyszerűbben üzemeltethető, eleget tesz a szabályozói elvárásoknak is és egyúttal biztosítja a KELER egységes, európai sztenderdek szerinti működésének feltételeit is - mondta Demkó-Szekeres Zsolt, a KELER  vezérigazgatója.

Az új rendszer élesítésével megvalósult azoknak a szolgáltatási elemeknek a jelentős része, amelyeket elsősorban a központi értéktárakat, és ehhez kapcsolódóan a kiegyenlítési fegyelmet szabályozó európai uniós rendeletek (CSDR, SDR) előírásai tettek szükségessé, amelyek alapvetően meghatározzák a KELER, illetve azon túlmenően a tőkepiac többi szereplőinek működését is, mivel egyes rendelkezései közvetlenül a KELER ügyfeleit is érintik.

Az új értékpapír-kiegyenlítési rendszer csak az első lépés volt a program keretében, mivel 2022. február elsejétől kezdve további elemekkel bővülnek a központi értéktár funkciói. Jövő februártól kezdődően jogszabályilag kötelezően alkalmazni kell a pénzbírságokat a KELER résztvevői körében történő meghiúsult kiegyenlítések után és a kiegyenlítési fegyelem erősítése érdekében további adminisztratív intézkedések (adatszolgáltatás, nyilvántartások kezelése) szükségesek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!