November 1-től Alsóregmec, Felsőberecki, Füzér, Háromhuta, Mikóháza, Tolcsva, Vámosújfalu és Vilyvitány is a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási területéhez - közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Így már összességében 2601 települése tartozik a katasztrófavédelemhez.

A szétszórtan fekvő nyolc zempléni községben a szolgáltatói szerződések lejárta miatt ellenőrzik mostantól a katasztrófavédelem szakemberei a kéményeket minden olyan háznál, ahol nincs bejegyzett vállalkozás. A változás körülbelül ezerötszáz háztartást és kétezer-nyolcszáz kéményt érint. Az OKF kéményseprőipari szerve két éve folyamatosan veszi át az ingyenes lakossági szolgáltatást azokon a településeken, ahol a szolgáltató önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződése lejár. A feladatot eddig ellátó piaci szolgáltatók ettől kezdve kizárólag a cégek számára végeznek kéményseprőipari tevékenységet.

Az állami kéményseprés szépen terjeszkedik. A kéményseprési ágazatot 2016 júliusában államosították: az OKF akkor tizenöt megye 1835 településén kezdte el tisztítani a kéményeket. Hazánkban ma csaknem 3200 települést tartanak számon, tehát már csak viszonylag kevés település hiányzik ahhoz, hogy mindenhova az OKF emberei menjenek. Az országban található 4,5 millió kémény közül egymillió a fővárosban működik. Egyes esetekben évente, más esetekben kétévente szükséges ezek ellenőrzése.

2018-tól a magántulajdonú és magánhasználatú egylakásos ingatlanok (családi házak) számára önkéntes, míg társasházak esetében továbbra is kötelező a kéményellenőrzés igénybevétele. Az önkéntesség ellenére a fővárosi családi házak már több mint 85 százaléka igénybe vette a rendszeres ellenőrzést. Jövőre a fővárosi ingatlantulajdonosok és -használók áttérhetnek az elektronikus kapcsolattartásra, azaz igény esetén az ellenőrzési időpontra vonatkozó értesítést, az ellenőrzés elvégzését igazoló tanúsítványt, az esetlegesen kapcsolódó számlát is elektronikusan kapják meg. Emellett személyes online felületen minden kéménnyel kapcsolatos ügyintézés elérhető lesz. Az OKF Budapesten (FŐKÉTÜSZ) kívül már csak Vas és Fejér megyében nincs jelen.