Szeptember elejétől a Bács-Kiskun megyei Csikéria településsel bővült a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási területe - közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Így már összességében tizenhét megye 2593 települése tartozik a katasztrófavédelem ellátási körébe.

Az állami kéményseprés szépen terjeszkedik. A kéményseprési ágazatot 2016 júliusában államosították: az OKF akkor tizenöt megye 1835 településén kezdte el tisztítani a kéményeket. Hazánkban ma csaknem 3200 települést tartanak számon, tehát már csak viszonylag kevés település hiányzik ahhoz, hogy mindenhova az OKF emberei menjenek.

Csikéria település esetében a változást ez alkalommal a szolgáltatói szerződés lejárta indokolta. "A Bácsalmási járásban fekvő, nyolcszáz lelket számláló kistelepülés csatlakozásával a megye 119 településéből már 108-ban a katasztrófavédelem szakemberei végzik az égéstermék-elvezetők időszakos ellenőrzését minden olyan háznál, ahol nincs bejegyzett vállalkozás. A változás körülbelül háromszáz háztartást és ötszáz kéményt érint" - közölte az OKF.

Eddig minden háztartásba úgy mentek a kéményseprők ellenőrizni, hogy megadtak egy időpontot, és akkor a lakásban lakók közül valakinek otthon kellett lennie. 2018. január 1-jétől ez megváltozott: az egylakásos ingatlanokban a lakók, tulajdonosok maguk dönthetik el, hogy a kéményseprő mely időben menjen a szükséges ellenőrzést elvégezni.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke korábban többször bírálta az OKF tevékenységét. Vámos Csaba elmondta: többször járt olyan ingatlanban, ahol a tulajdonos arról beszélt, hogy az OKF kéményseprője néhány napja papíron ugyan elvégezte a füstelvezető ellenőrzését, de a valóságban ez nem történt meg, mert a szakember nem rendelkezett olyan műszerrel, például füstgázmérővel, amelyre az ellenőrzéshez szüksége lett volna. Vámos szerint a jogszabályok szinte folyamatos változtatásával, illetve az ágazat számára hátrányos törvényalkotással a kormány olyannyira nehéz helyzetbe hozta a kéményseprési iparágat, hogy a magánvállalkozások mellett az egyik állami kéményseprő-vállalat is becsődölt.

Az érdekvédelmi szervezet azt is kifogásolta, hogy már nem kötelező a lakások elvezetéseinek vizsgálata. Arra panaszkodtak, hogy így rengeteg család kerülhet életveszélybe, ugyanis a nem rendszeresen és megfelelően karbantartott kémények miatt gyakoribbak a szén-monoxid-mérgezéses esetek.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel