Nem igaz a kormányzat állítása, miszerint az inflációval arányosan, azaz tavaly 2,4, idén 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak - idézi a Népszava a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége alapos számításokkal és táblázatokkal alátámasztott jelentését. Csak az országos átlagnyugdíjak esetén igaz, hogy a járandóságok őrzik az értéküket, ám Somogy megyében például ettől 7,5 százalékkal elmaradnak az átlagos ellátások.

A szervezet számításai szerint az országos átlag alatti nyugdíjak vásárlóértéke évről évre csökken, ezért nagyjából 1,3 millió idős ember, a nyugdíjasok kétharmada folyamatosan szegényedik, egyre rosszabbul él. Ezért azt javasolják, hogy az egységes arányú emelés helyett az átlagnyugdíjra kiszámolt emelés összegét adják oda minden nyugdíjasnak függetlenül attól, hogy mekkora a járandósága.

Véleményükkel többször is bombázták a kormányt, ám csak egyszer kaptak választ egy helyettes államtitkártól, aki szerint nem igaz, hogy a nyugdíjak nem őrzik reálértéküket. Most a választásra készülő pártokhoz fordultak, mondván: nincs baloldali vagy jobboldali nyugdíj, így bármelyik politikai erő hallgathat rájuk.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu