Hónapok óta a korábbiak alatt mozog a boltos világ, igaz, csak kevéssel. A 2020. december 9. és 2021. január 8. közötti időszak online kasszás adatait tette közzé a heti monitoros statisztika. Ebben az időszakban 2,5 százalékos volt a visszaesés, szinte éppen annyi, mint a december 1. és 31. közötti időszaké. A tavalyi utolsó hónapban ugyanis ez a mutató 2,4 volt - persze ugyancsak mínuszban. Ezek az online kasszás adatok, tehát a drágulás a mennyiséget (volument) még lejjebb húzza, amit a webáruházak piaca (ott nincs online kasszaadat) csak részben ellensúlyoz (a fogyasztók pénzük döntő részét a hagyományos boltokban költik el).

És hogy mennyi is az az egy tizednyi különbség? 2019-ből kiindulva (erről a decemberi hónapról van teljes havi adat, 1246 milliárd forint), lekanyarítva a webet és a 2020 decemberi 2,4 százalékos csökkenést a hagyományos boltoknál, 1,1 milliárd forint kerekedik ki, ami érdemben, nagyságrendben nem jelent semmiféle eltérést a két jelzett monitoros időszak között - írja a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog. Az úgynevezett vegyes kereskedelemben 6,1 százalék a kasszaadat növekedése. Ennek a termékkörnek a döntő része a szakzsargonban az úgynevezett élelmiszer jellegű vegyes bolt, azok az élelmiszeres boltok, ahol a szakboltokkal szemben szélesebb a választék (az alapterület nem számít, az lehet kisebb is, nagyobb is). A drágulást is nézve már kisebb a volumen emelkedése, de ez még csak január eleje volt, az év első két hónapjában költik el a legkevesebb pénzt a vásárlók.

A heti monitoros statisztika szerint decemberben az iparcikkes portékák körében nagy volt a visszaesés. A bolttípusos havi statisztika szerint a TEÁOR alapján a nagyságrendeket tekintve csekély az eltérés.

Üzemanyagokból 12,9 százalék volt a visszaesés, de például gyógyszerből is 3,8 százalékkal kevesebbet vásároltak a legutóbbi monitoros időszakban. Az év korábbi hónapjai alapján is hatalmas volt az iparcikkes piacvesztés. Az első tizenegy hónap bolttípusok szerinti mérlege is azt mutatja, több pénzt a vásárló nem adott a boltosnak, még a használt cuccokra sem:

Boltos bevételek
(január-november, 2021/2020, százalék)
üzlettípusváltozás
ruházat, lábbeli-23,6
bútor, műszaki cikk-9,1
könyv, újság, papíráru-25,2
használt cikk-25,4
KSH, érték: kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos időszakához mérve, január-november,

Előbbiek nyomán most is azzal lehet számolni, hogy a 2020. első 11 hónapjában kimutatott 0,2 százalékos együttes növekmény a decemberrel együtt már, amikor zsugorodott a boltos piac, már a 100 százalék alá tolta a volumenben számolt éves boltos mérleget.