A Frontex felfüggeszti a tevékenységét Magyarországon - erősítette meg szerdán az EUrológusnak Chris Borowski, az uniós határőrizeti szerv szóvivője. A döntés azt követően született meg, hogy Magyarország továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság december 17-i ítéletét, amely többek között kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza migránsokat Szerbiába. Emiatt döntött így a testület - tette hozzá a szóvivő.

Ha a Frontex továbbra is részt venne a magyarországi határvédelmi tevékenységekben, akkor azt kockáztatná, hogy egy uniós joggal ellentétes gyakorlat részese lenne.

Borowski csütörtökön az MTI-nek szintén megerősítette a Frontex döntését és közölte, hogy a magyar-szerb határon végzett műveletet ideiglenesen állították le, és folytatódhat, miután a magyar hatóságok végrehajtották az uniós bírósági ítéletet.

"Nem mintha eddig olyan sok segítséget kaptunk volna a Frontextől, de Brüsszel a jelek szerint még ezt a kevés segítséget is el akarja venni tőlünk" - írta csütörtökön Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Twitteren.

"Magyarország nem hátrál meg a migrációpárti erők nyomásgyakorlásának hatására. Továbbra is meg fogjuk védeni a magyarokat, illetve az ország - és az EU - határait" - hangsúlyozta Kovács Zoltán az előző napi bejelentésre reagálva. "Reméljük, ez nem annak a jele, hogy egyesek meg akarják vonni a támogatást a határaik védelméhez ragaszkodó országoktól" - tette hozzá.

Az EU bírósága tavaly év végén megállapította, hogy ez a magyar gyakorlat szembe megy az EU-s joggal, azonban a magyar hatóságok nem változtattak rajta azóta sem. Korábban a tranzitzónákban nyújthattak be kérelmet a menekültek ügyük elbírálására, igaz, naponta csak egy-két embert fogadtak itt, kérelmeiket első körben automatikusan visszautasították, és a fellebbezési idejük alatt előfordult, hogy éheztették őket. Az EU bírósága a tranzitzónákat bezáratta, és azóta semmilyen lehetősége sincs a Balkán felől érkezőknek menekültjogi kérelmet beadni a határon.

A Helsinki Bizottság rendőrségi adatokra alapozva azt közölte korábban, hogy 2016 júliusa óta körülbelül ötvenezer embert kényszerítettek a határ szerb oldalára a magyar rendőrök.