Kobe Bryant 25 mérkőzésen viselte azt az általa dedikált mezt, amely a Sotheby's aukciósház egyik árverésén 5,8 millió dollárért (pénteki árfolyamon mintegy 2,1 milliárd forintért) kelt el. 

Bryantet ennek a szezonnak (2007/2008) a végén – pályafutása során először és utoljára – megválasztották az idény legértékesebb, azaz legjobb játékosának (MVP) is. 

Az a kép, amelyen Kobe ezt a bizonyos mezt viseli az NBA rájátszásában, áthatotta a popkultúrát, megjelent falfestményeken, könyvekben és újságokban

– idézi a Reuters a Sotheby's egyik vezetőjét. „A mez az ő vad elszántságának és szenvedélyének szimbólumává vált, amely világszerte visszhangra talált a közönség körében” – fogalmazott Brahm Wachter, az aukciósház utcai viseletekért és modern gyűjteményekért felelős vezetője.

Kobe Bryant meze így a valaha eladott második legdrágább kosárlabdamez lett – a legdrágább valaha eladott kosaras mez Michael Jordan nevéhez fűződik. Ugyanis szeptemberben 10,1 millió dollárért talált gazdára az a trikó, amelyet a Chicago Bulls legendája viselt az 1998-as döntő nyitómeccsén. Jordan akkor nyerte hatodik, egyben utolsó bajnoki címét.

A 18-szoros All Star és ötszörös NBA-bajnok Bryant 2020 januárjában hunyt el egy helikopterbalesetben, amelyben lánya és hét másik játékos is életét vesztette.

(Munteanu Malina Ottilia)