A kormány 70 milliárd forintot csoportosított át az ide központi költségvetésen belül, legtöbb pénzt - 30 milliárdot - a felsőoktatás kapta. A kis benzinkutak támogatására előirányzott 10 milliárd forintról 18,5 milliárdra nőtt – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

A döntés szerint a kormány a költségvetés Megtakarítási alapjából vett el 70 milliárdot és tette azt át a Központi Maradványelszámolási Alapba. Az ebből tovább osztott nagyobb tételek a következők:

  • felsőoktatás (infrastrukturális, innovációs és ökoszisztéma fejlesztések) 30 milliárd,
  • Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (felújításra, beruházásra) 20,8 milliárd,
  • vasúti fejlesztések 9,2 milliárd,

Módosította a kormány a kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról szóló márciusi határozatát is. Így az eredeti 10 milliárdos támogatás 18,5 milliárd forintra emelkedik.

Kivéreztetve állnak a kiskutak

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke már július elején arról beszélt, hogy az állam által folyósított támogatási keret már majdnem teljesen kifogyott, a kisebb benzinkutak pedig válságban vannak. 

A szakértő szerint kiélezett már a helyzet, mivel a magyar kormány ugyanis október 31-ig meghosszabbította az üzemanyag-árstopot. Egri Gábor úgy véli, ez azt eredményezheti, hogy naponta egyre több több bezárt benzinkúttal találkoznak az autósok. Azt mondta: „amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni.”

Eközben viszont a lakosságnak fontos az árstop a benzinen és a dízelen, mert enélkül az egyik legdrágább európai áron tankolhatnának az autósok.