Este ülésezik az operatív törzs, amin nem zárható ki, hogy az eddigi enyhítésekkel szemben szigorúbb intézkedésekre tesznek javaslatot - mondta a heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondása szerint a kormány nem akar semmilyen pánikra okot adó nyilatkozatot tenni, azonban könnyen elképzelhető, hogy a környező országokban fellángoló vírushelyzet miatt napokon belül ismételt korlátozások, határzárak lehetnek.

Gulyás elmondása szerint az Országgyűlés ülésének összehívását kezdeményezik a kormánypártok hétfőre és keddre, hogy a parlament egy határozat formájában világos mandátumot adhasson a kormánynak a koronavírus-járvány miatt tervezett európai uniós hitelcsomag ügyében. Gulyás szerint olyan csomag kell, amely igazságos, amely a gazdagabb tagállamoknak nem ad több pénzt, mint a szegényebbeknek, amely a gazdasági növekedésre és a gazdaság újraindítására koncentrál, és politikamentes.

Az Országgyűlés jövő heti ülésén megtárgyalhatják a rövid távú lakáskiadást is. Olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely teljes szabadságot ad az önkormányzatoknak a kérdésben - utalt a napokban felélénkült, elsősorban az Airbnb-n keresztül kiadott ingatlanok ügyéről.

Gulyás elmondta, a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügyével összefüggésben a kormány foglalkozott a gyermekvédelem kérdésével, és áttekintette a kiskorúak büntetőjogi védelmét - írja az MTI.

A büntetőjog ezen a területen már most is szigorúbb, mint korábban volt, de a kormány várja a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető irányításával felálló, a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoport javaslatait, és ha kell, kész támogatni Btk.-módosítást.