Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön délelőtt 10-kor Kormányinfót tartanak – szerepel a Kormányzati Tájékoztatási Központ lapunknak küldött meghívójában.

A bejelentésekre azt követően kerül sor, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán közölte: kormányülést tartottak.

Háborús időkben védelmi költségvetést dolgoztunk ki, amellyel megvédjük a családokat, a munkahelyeket és a nyugdíjasokat!

– osztotta meg oldalán a kormányfő a tárgyalt témákkal kapcsolatban, így várhatóan a kormányinfón szóba kerül majd a jövő évi költségvetés, amelyet pénteken fogadhat el az országgyűlés, akárcsak a kedden elfogadott státusztörvény, valamint a magyar kormány vs. Brüsszel ügy aktuális állása, ezen belül az Erasmus-program.

A Kormányinfón elhangzottakról a Napi.hu-n részletesen beszámolunk.

Legutóbb a családtámogatás átszabását jelentették be

A családtámogatási intézkedéseket érintő döntéseket hozott a kormány szerdai ülésén – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi, június végén tartott kormányinfón.

A babaváró hitel feltételrendszerének módosításaival a kormány célja a nők ösztönzése, hogy korábbra időzítsék gyermekvállalást. A falusi csok marad, sőt az ígért összegeket emelik, a városi támogatás azonban jelenlegi formában megszűnik, még keresik a megoldást ennek a helyettesítésére.

A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, 2024 január elsejétől azonban csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a hölgy 30 év alatt van.

A csok-szabályokról Gulyás Gergely elmondta, ma leginkább a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban a csok és az önrész mellé bankhitelt is fel kellett venni, de miután a bankhitelezés ilyen kamatok mellett gyakorlatilag leállt, a csok-igénylések száma jelentős mértékben csökkent.

A kormány arról döntött, hogy a csok falun érvényes szabályait megtartják, sőt, a keretösszegeket 50, néhány helyen több mint 50 százalékkal emelik. A városi csokot, tehát az ötezer fősnél nagyobb településeken elérhetőt pedig nem lehet a jövőben igénybe venni, de kidolgoznak egy új, nagyobb városok esetében igénybe vehető otthonteremtési formát.

A falusi csok keretében igényelhető összegek a következőképpen alakulnak:

  • egy gyermek után 600 ezer forint volt a csok-támogatás új családi ház építése, vásárlása esetén, ez egymillió forintra emelkedik;
  • két gyermek esetén ez 2,6 millió forint volt a falusi csoknál, ez 4 millió lesz;
  • három gyermek esetén 10 millió forint volt, ez 15 millióra emelkedik.