A netezők alapvetően megegyeztek abban, hogy külföldön vannak jól működő repohár rendszerek és a hazai bevezetésük is jó ötletnek indult, majd „magyar szokás szerint” a poharak nyújtotta plusz bevétel hajszolása került előtérbe, amivel az egészet elrontották - derül ki az Ynsight Research 2021. augusztus 26. – és 2022. augusztus 26 között tartó egyéves vizsgálatából. Ha azonban a token helyett a repohárért kifizetett pénzt visszaadnák és a poharakat tényleg elmosnák és újrahasználnák, valóban környezetbarát megoldás lenne.

A repoharak iránti online érdeklődés 2022 májusában kezdett felívelni, amikor a téma berobbant a Redditre. A felhasználók a visszaváltási lehetőség hiányát, a tokenrendszer használhatatlanságát és a környezettudatosságnak hirdetett átverést sérelmezték.

Abban egyetértettek, hogy fesztiválokon és egyéb rendezvényeken a korábbi eldobható műanyagpoharak helyett jó dolog a repohár használata, valamint ismét megjelentek azok a negatív hangok, akik az indokolatlanul bevezetett repohár-rendszert kritizálták. A fórumokon célzottan a repohár-rendszer környezettudatos mivoltát vitatták meg: valóban zöld megoldás, vagy greenwashing?

Júniusban és júliusban a felhasználók között egyre inkább a repoharakért kapott token lett a központi téma, mely a Red Hot Chili Peppers budapesti koncertbeszámolójával kezdődött. A koncerthelyszínen ugyanis a poharakért tokent kaptak vissza a látogatók. Általános probléma a tokenekkel kapcsolatban, hogy nem mindenhol váltják őket vissza, illetve több beszámoló szerint gyakori eset az is, amikor egy-egy buli végén elfogynak a „zsetonok”, így nem lehet rendesen visszaváltani a poharakat.

Kép: Ynsight

A repoharakról szóló diskurzus augusztusban csúcsosodott ki. Ezt megelőzően a hírportálokon és a vendéglátóhelyek internetes kommunikációjában a repohár a növekvő felhasználói elégedetlenség ellenére is fenntarthatóság zászlóshajójaként jelent meg. A repoharas rendszerben értékesítő pultosok által tapasztalt nehézségek, a vendégek felől tapasztalható ellenállás már az online térbe is átszivárgott.

A fordulópontot a G7 júliusi, a repoharakkal kapcsolatos visszaélésekről szóló cikke hozta el, amiben részletesen foglalkoznak a jelenséggel, illetve a legelterjedtebb hazai repoharakkal foglalkozó cég, a Cup Revolution által nyújtott megoldások környezetkímélő jellegét kérdőjelezi meg.

Csak lehúzás fenntarthatóságba csomagolva?

A felhasználói kommentekben a nyár utolsó hónapjára fokozódtak az indulatok: a hozzászólások alapján a hazai repohár-rendszer ebben a formában elfogadhatatlan, és nem több egyszerű greenwashing-nál. A kommentelők szerint a repohárrendszer jó megoldás lehetne, itthon azonban nem több lehúzásnál. Ehhez a véleményhez leginkább a tokenek bevezetése, és azok a szórakozóhelyek járultak hozzá, ahol a korábbi üvegpoharakat repohárra cserélték.

A megmozdulás hatására a vendéglátóhelyek képviselői is beszálltak a repohárról szóló online diskurzusba, a Budapest Park repohárrendszert váltott, míg akadtak olyanok, akik kifejezetten a felhasználók preferenciáit szerették volna megismerni az interneten. A felhasználói reakciók alapján elmondható, hogy a változtatásra való hajlandóságot kifejezetten pozitívan fogadják a kommentelők.