A járvány elszabadulásától trt az angol tisztifőorvos helyettese, Jonathan Van-Tam. Mint mondta, "az évszakok ellenünk dolgoznak". A BBC jelentése szerint Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn szigorításokat vezethet be a járvány elleni védekezésben - írja a 444.hu.

A kutatók becslése szerint most a betegség terjedési sebességét jelző arányszám, az R0 értéke 1,2-1,5 között lehet. Minden egy fölötti érték az esetszám növekedését jelzi, a 1,5-es R0 már nagyon gyors terjedésre utal. Szombaton amúgy több mint 15 ezer fertőzöttet azonosítottak, csaknem tíz százalékkal. 1302 emberrel többet, mint pénteken.

Van-Tam professzor közölte, bár a járvány elsősorban a fiatalabb népesség körében indult be újra, mostanra már "egyértelmű bizonyíték van rá, hogy fokozatosan az idősebb népességre is átterjedt".

Vasárnapra virradóra az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint több mint 300 ezerrel 37,1 millióra nőtt a fertőzöttek száma a világon. Az Egyesült Királyságban a legújabb adatok szerint közel 600 ezernél jár a fertőzöttek száma.