Amikor a KSH tavaly november végén elkezdte mérni az oltási hajlandóságot, még csak az emberek kevesebb, mint 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés huszadik hetében (a 2021. április 12-vel kezdődő héten) már a megkérdezettek közel 62 százaléka (beleszámítva azokat is, akik már meg is kapták, legalább az első oltást).

Utóbbi héten a válaszadók mintegy 19 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért közel 36 százalékkal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása - írja a KSH.

Kép: KSH

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 84 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 80 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 78 százalékát a kormányzati kommunikáció, 66 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

A 64 év felettiek (86 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (82 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.