Eddig a kínai Sinopharm vakcinával körülbelül 500-600 ezer magyar ember olthattak be, és többekben kétségeket ébresztettek a vakcina hatásosságáról szóló hírek, aggódnak, van-e és ha igen, milyen mértékű védettségük a koronavírus ellen - írja a Népszava. A vakcina hatásosságával kapcsolatos hír megjelenése óta sorra születnek a bejegyzések közösségi médiában, többen állami költségen elvégzett tesztet követelnek.

A napilap megkérdezte az operatív törzstől, hogy kértek-e a kínai kormánytól hivatalos tájékoztatást a kínai járványügyi szakértő oltások hatékonyságával kapcsolatos nyilatkozata után. Nem kaptak választ a kérdésre, ahogy arra sem, elképzelhető-e, hogy harmadik adagot kaphatnak az ezzel a szérummal oltottak?

Az állami protokoll-korrekciónak kicsi a valószínűsége, hiszen a kínai járványügyi központ már néhány órán belül félreértésnek nevezte a készítmény hatékonyságát megkérdőjelező kínai állami tisztviselő megszólalásáról szóló hírt. Arra se nagyon lehet számítani, hogy a tudományos világ majd automatikusan megszűri a pro vagy kontra állításokat.

Jó lenne, ha látnánk a tényeket! – mondta a napilapnak Rusvai Miklós virológus. Szerinte egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltott honfitársainknak megnyugtató-e az ellenanyagszintjük. Az lenne a megoldás, hogy akinek a szervezetében nem kellő az ellenanyag szint, az kapjon egy harmadik adagot. Akár a Sinopharmból, akár más gyártó vakcinájából. A hasonló oltásmixek mindegyike eddig csak növelte a hatékonyságot. Az ellenanyag kimutatására sok patikában gyorsteszt is kapható, de teljes bizonyságot az úgynevezett ELISA teszt adhat, ami viszont nincs kereskedelmi forgalomban.