Sok tanár regisztrációját a védőoltásra nem könyveli el az erre létrehozott kormányzati portál - tudta meg a Népszava Nagy Erzsébettől, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) választmányi tagjától. Többen megpróbáltak segítséget kérni az oldalon feltüntetett telefonos és e-mailes elérhetőségeken, sikertelenül.

A PDSZ megkeresére az oktatási államtitkárság azt javasolta, hogy az érintettek próbálják meg egy másik e-mail címmel újra feltölteni a TAJ-számukat, mert lehet, hogy rosszul adták meg az adatokat. Egy pedagógus azonban megjegyezte, hogy férjével egy napon regisztráltak, és ő is így járt. „Talán nem vagyunk annyira tehetségtelenek, hogy mindketten elrontva írtuk be a TAJ-számunkat.”

A kormányzati koronavírus tájékoztató oldalon arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelentkezés elküldésétől számítva több nap is lehet, amíg az adatokat feldolgozzák és bekerülnek a rendszerbe. Más esetben ez kisebb gondot jelenthet, a pedagógusoknak viszont szűk határidő állt rendelkezésre. A következő hetekben beoltják a regisztrált pedagógusokat, oktatási-nevelési dolgozókat, de ehhez legkésőbb hétfő éjfélig el kellett küldeniük jelentkezésüket.

Az is kérdéses, valóban biztonságosan kinyithatók-e az iskolák, óvodák április 19-én. Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi, pénteki rádiós interjújában arról beszélt, április 10-ig be akarnak oltani minden regisztrált iskolai dolgozót, és így még lesz 8-9 nap, ami alatt kialakulhat valamilyen védettség.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ellenben azt mondta az Operatív Törzs múlt szerdai tájékoztatóján, hogy az első oltás után 10-14 nap szükséges egy olyan mértékű védettség kialakulásához, amely már biztosítja a súlyos szövődmények elkerülését fertőződés esetén. A koronavirus.gov.hu-n található lakossági tájékoztatókban viszont 14-28 nap van feltüntetve attól függően, melyik vakcinát kapja meg az ember.