A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat, pedig a halálozási adatok területi eloszlásának ismerete alapvető fontosságú lenne a védekezésben, amiben a vakcina megérkezése új szakaszt nyithat. Ehhez az kell, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban és beoltassák magukat. Bizalmat azonban csak a polgáraival őszintén beszélő kormány tud kiérdemelni - írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

Alig tudunk valamit például a halálozási adatok területi eloszlásáról, a hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni. Viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál, amiről a kormány persze hallgat - fogalmaz a főpolgármester.

A főpolgármester szerint valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel. A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban - mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?

A magyar statisztikai hivatal nem közli a halálesetek területi eloszlását, az európai statisztikai hivatal azonban igen - hívja fel a figyelmet Karácsony. Megdöbbentő, hogy vannak olyan megyék, amelyekben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg máshol, például Budapesten, ennek a töredékét látjuk.

Karácsony posztjában a covidos halálozás brutális földrajzi különbségei mellett a többlethalálozás és a koronavírusos halálozás közötti, területenkénti eltérésekre is magyarázatot vár.