Az omikronról azt lehet tudni, hogy nagyon gyorsan terjed, de talán úgy tűnik, hogy enyhébb klinikai tünetekkel megúszható. Nem kérdés, hogy nagyon sokan el fogják kapni, és ez valószínűleg populáció szintű immunizálást is eredményez, de ne gondoljuk azt, hogy ezzel vége a történetnek. Elképzelhető, hogy az ötödik hullám lecsengésével a járvány ezen szakasza befejeződik, de ezzel két probléma van.

"Egyrészt azt látjuk, hogy a koronavírus ellen nem tudunk élethosszig tartó védettséget szerezni, az évek óta világszerte cirkuláló nátha-koronavírusokat is ezért kapjuk el évről-évre. Az omikronon átesetteknél a nem oltottak természetes védettsége valószínűleg 3-4 hónapon belül le fog csengeni – ez feltételezés, nem tudjuk pontosan" - mondta a lapnak a kutató.

Őszre lassan mindenkinek elkopik a védettsége és ha újra jön egy vírus, akkor újra fellángolhat a járvány. Arról nem is beszélve, hogy ha nem az omikron, hanem valami más érkezik, ami ellen még az esetleg fennmaradó védettségünk sem elég hatékony, akkor újrafertőzhet minket

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor egy nyugodtabbnak mondható nyár után ismét jön-e a feketeleves, Jakab úgy válaszolt, hogy

az idei év abban más, mint a tavalyi, hogy egyfelől az oltottság egyre magasabb szinten van és remélhetőleg tovább fog növekedni. Másfelől azért nyilván a természetes átfertőződést nem lehet figyelmen kívül hagyni, valamit számítani fog, lesz valamilyen szintű védettség, még ha kopik is. Csökkenő amplitúdójú, csökkenő intenzitású és talán enyhébb klinikai tüneteket okozó kisebb járványok lesznek, én ezt várom, de ezt felülírhatja a természet

- fogalmazott Jakab Ferenc.

Véleménye szerint megjelenhetnek újabb, esetleg súlyosabb tüneteket okozó variánsok.

Ne felejtsük el, hogy az omikron azért nem érinti annyira a tüdőt, mert az eddigi kutatási eredmények szerint nem azt a sejtbe történő belépési mechanizmust alkalmazza, mint a korábbi variánsok. Egy újabb variáns azonban a tüdőt is támadhatja ismét. Ezért óvatosan kell kezelni az olyan kijelentéseket, hogy az omikronnal vége a pandémiának. Lehet, hogy időlegesen megoldja, de nem hiszem, hogy végérvényesen ez fogja jelenteni a koronavírus veszélyének a végét - fogalmazott a szakember.

Az omikron berobbanása a sok fertőzött és a nagy számok törvénye miatt akár jobban is leterhelheti az ellátórendszert, mint az előző hullámok - vélte a virológus. Azt is elmondta, hogy ha a koronavírust és az influenzát egyszerre kapja el valaki, akkor egy kettős fertőzés alakul ki az emberi szervezetben és a két vírusfertőzés párhuzamosan halad, ami nyilván súlyosbíthatja a klinikai tüneteket attól függetlenül, hogy milyen influenzatörzsről beszélünk.

A Pécsi Tudományegyetemen egyébként minden olyan kórokozó kutatásával foglalkoznak, amelyek szerepelnek a WHO évente kiadott úgynevezett Blueprintjén, azaz amelyek potenciálisan a következő pandémiás veszélyt jelenthetik. 

A Covid-vakcinát és a koronavírus ellen hatékony orrspray fejlesztését célzó kutatások állapotáról szólva kifejtette, az állatkísérletekre fókuszálnak a gyógyszer- és a vakcinafejlesztésben is.

Bécsi kollaborátorainkkal együtt mi teszteltük az Allergodil covid-ellenes hatását, de fejlesztünk egy másik, teljesen hazai fejlesztésű orrsprayt is, az osztrák Cebina biotechnológiai vállalattal együtt pedig vakcinafejlesztésbe is kezdtünk. Mind a hazai fejlesztésű orrspray, mind pedig a vakcinafejlesztés jó úton halad, mind két esetben mér bőven az állatkísérletes szakaszban vagyunk

 - mondta Jakab Ferenc.

A teljes interjú itt olvasható.