Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a Szputnyik V oltás hatósági vizsgálatai, ám a tárca vezetőjének posztján kívül továbbra sincs semmilyen nyilvánosan elérhető dokumentum erről - írja a Népszava. Pedig jogszabály írja elő, hogy a gyógyszer hatósági engedélyét, a készítmény alkalmazási előiratát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján közzé kell tenni.

Az alkalmazási előiratból derül ki, hogy hogyan kell az adott szert alkalmazni, milyen mellékhatásokra lehet számítani. A vakcinákkal kapcsolatos hétvégi kommunikációs zavar itt még nem ért véget. Pontosították Orbán Viktor miniszterelnök pénteki megjegyzését, miszerint, aki nem fogadja el a neki felkínált vakcinát, mert nem tetszik annak gyártója, az elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogják.

A mondat értelmét firtató ATV-nek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt válaszolta: "Az értesítéskor arról is tájékoztatást kapnak, hogy a számukra kijelölt oltóponton milyen oltóanyag áll rendelkezésre." Az Emmi szerint "aki nem fogadja el a számára biztosított időpontban elérhető vakcinát, az országba érkező vakcinaszállítmányok függvényében később újra kap majd értesítést".

Mindezt vasárnap Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal egészítette ki, hogy az orvosoknak is lesz beleszólásuk abba, hogy kit, milyen vakcinával oltanak. Mint mondta: kizárólag orvosi javallatra előfordulhat, hogy az orvos előnyben részesíti valamelyik oltóanyagot a másikkal szemben.