Szívburok- és szívizomgyulladás, ritmuszavar, koleszterinszint emelkedés, trombózis, magas vérnyomás jelentkezhet a delta variánssal megfertőződötteknél. Amerikai kutatás igazolta, hogy a 20 év alatti fiataloknál 6-szor gyakrabban alakul ki szívizomgyulladás a Covid-19 betegség nyomán, mint egyébként.

Egy főiskolai sportolókat vizsgáló szív MR programban a volt Covid-19 betegek 46 százalékánál találtak szívizomgyulladásra vagy korábbi szívizom-sérülésre utaló bizonyítékot, annak ellenére, hogy egyikük sem került kórházba; sőt a programban résztvevők felénél csak enyhe tünetek jelentkeztek.

Egy másik amerikai kutatásban 20-50 év közötti, Covid-19-en átesett pácienst szűrtek a fertőzés után 3 hónappal, és 78 százalékuknál fedeztek fel valamilyen kardiovaszkuláris problémát.

Az Egyesült Államok egészségügyi hivatalának, a CDC-nek hivatalos felmérése szerint a delta variáns miatt hosszú Covidban szenvedő betegek 40 százalékánál fordul elő szívburok- vagy szívizomgyulladás 70 nappal a fertőzés után.

Mindezekből kiderül, hogy a veszélyes kardiovaszkuláris problémák nem csak a kórházban kezelt Covid-betegeket és az idős, krónikus pácienseket érintik, hanem az egészséges, fiatal felnőtteket is.

Magyarországon a negyedik hullámban több százezer ember fertőződött meg, így több tízezer volt Covid-betegnél jelentkezhetnek kardiovaszkuláris problémák.

Mit érdemes vizsgálni?

A kardiológiai szűrések része egy nyugalmi EKG vizsgálat, vérnyomásmérés és szakorvosi konzultáció szív ultrahanggal kiegészítve. Javasolt egy általános nagy labor is, amelyből kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például a kóros vérzsír értékek). A post-Covid kardiológiai vizsgálat során a vérből troponin szintet is mérnek, mert ez megmutatja, hogy a páciensnél lehetett-e szívroham vagy szívizom károsodás, a D-dimer mérés egy esetleges trombózist tárhat fel.

Ha valaki átesett a fertőzésen, és rendszeresen sportol, annak a fertőzést követően 4-6 héttel mindenképpen érdemes elmenni egy post-Covid szűrésre, mert egy rejtve maradó szívizomgyulladás akár végzetes is lehet – hívja fel a figyelmet Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.