A magyarországi új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos keresztmetszeti felmérés eredményei megvannak, amely alapján az aktív fertőzöttek száma biztosan nem haladta meg a kétezer főt a vizsgált időszakban, és néhány tízezer főre becsülhető a lakossági fertőzöttség március elejétől május elejéig - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban.

Véleménye szerint jó esélye van Magyarországnak arra, hogy a nyáron - amennyiben folyamatosan nyomon kísérik az újabb megbetegedéseket - nem alakul ki újabb járvány. Az országos vizsgálatot pedig az ősz elején érdemes megismételni, hogy megfelelő stratégiát lehessen kidolgozni az év végi időszakra, amikorra mindenki egy esetleges második hullám kialakulásától tart.

A második hullámra október-novemberben lehet számítani, de Merkely szerint az nem lehet majd nagyobb, mint az első volt. Ennek legfőbb oka, hogy nyáron azonban folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, egyetemeken, ahogyan a Nemzeti Népegészségügyi Központban is, figyelve, hol alakulnak ki gócpontok. Így az újabb hullám nem tudja majd meglepni Magyarországot.

A Semmelweis Egyetem rektora azt reméli, hogy  szigorú restriktív intézkedésekre nem lesz szükség, de komoly odafigyelésre, mint amilyen a nyár folyamán várható, mindenképp.