A járvány megfékezése érdekében szigorú szabályok léptek életbe szerdától Magyarországon.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között azt is kimondja, hogy a Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátásában. A honvédség a veszélyhelyzeti védelmi intézkedések betartásának ellenőrzését és a közterületi járőrszolgálatot önállóan vagy a rendőrséggel együtt látja el.

Bírságolnak, bezáratnak

A katonák a maszkviselés és az üzletek, intézmények zárva tartásának ellenőrzésében is segítenek a rendőrségnek. A rendőrség a szabályszegőkre - ha a felszólítás után nem tesz eleget a kérésnek - 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki. A helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja - akár bírságolással együtt is. Bírságot egy napon belül, több egymást követő ellenőrzés alkalmával is kiszabhatnak. A bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.

A maszkviselési szabályokat megszegőkre 5000-től 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Ingyenes a közösségi közlekedés az egészségügyiseknek

A közlönyben megjelent másik rendelet pedig arról intézkedik, hogy az egészségügyi dolgozók, valamint az egészségügyi képzésben részvevő hallgatók - amennyiben részt vesznek a járvány elhárításában - a közösségi közlekedési eszközökön ingyen utazhatnak. Ehhez a rendelet mellékletében közölt igazolást kell felmutatniuk. Az ingyenesség 2. kocsiosztályra szól és vonatkozik a pót- és helyjegyre is.