Bár a járvány kitörése után folyamatosan bírálták szakmai alapon a kormányt, azért mert nem végez elég tesztet a lakosságon, most úgy tűnik, hogy az állam rendelkezett elég teszttel, csak hagyta azokat megromlani egy raktárban - írja a Jelen hetilap internetes portálja. 

Ujhelyi István MSZP-s EP képviselő közérdekű adatigénylése nyomán tudta meg a nyilvánosság, hogy tavaly kétmillió darab PCR-tesztet szerzett be a külügyi tárca. A most megsemmisítésre ítélt tesztek feltehetően ebből a beszerzésből valók. A beszerzések a koronavírus-járvány első hullámára estek, arra az időszakra, 2020. március 11-én karantént kellett elrendelni.

A Jelen úgy tudja, a most megsemmisítésre ítélt tesztek háromfélék. A Fosun tesztjéből – ennek darabja 6070 forint volt – 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. A Clinomics termékéből 1,61 milliárd forintért vásárolt, ennek darabára 2593 forint. A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is – ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam, azaz a magyar adófizetők. A megvásárolt eszközök jelentős részét ismeretlen okból nem használták fel.