Keddtől már több mint 24 ezer ágyon tudják fogadni a koronavírus-fertőzötteket a hazai kórházak - írja a Népszava. Jelenleg 86 134 aktív fertőzött van, közülük több mint hatezer szorul kórházi ápolásra, és 415-en vannak lélegeztető gépen. Ha a fertőzöttekből az eddigi arányok szerint kerülnek a betegek a kórházakba, akkor mintegy 340 ezer fertőzöttig lehet elegendő a mostani 40 százalékos ágyfelszabadítás.

Orbán Viktor kormányfő szerint heteken belül valóra válik a lehető legrosszabb forgatókönyv 30-32 ezer kórházi beteggel, azaz a miniszterelnök a fenti arányokat tekintve rövid időn belül 470 ezer fertőzöttel számol. Így minden huszadik magyar aktív fertőzött lesz. A hétfőn bejelentett intézkedésekkel nyilván ezt a "robbanást" kívánta mérsékelni.

Kásler Miklós humán miniszter azt az utasítás adta, hogy a hét elejétől minden kórháznak fogadnia kell a koronavírus-betegség jeleit mutató pácienseket. A mentők elsősorban a területileg illetékes kórházak belgyógyászati, tüdőgyógyászati osztályaira viszik őket. A miniszter utasítása szerint a szociális intézmények és hajléktalanszállók tünetmentes, vagy enyhe tünetes betegeit az akut területi ellátásból kimaradó intézményekbe kell szállítani. Ha az adott megyében nincs ilyen intézmény, akkor őket az aktív ellátó kórház belgyógyászati, tüdőgyógyászati részlegére kell vinni.