Az Európai Bizottságnak nincs tudomása róla, hogy 14 európai ország tárgyal a kínai Covid19 elleni vakcina beszerzéséért - idézte a Népszava Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztost, aki brüsszeli sajtóértekezletén beszélt erről.

Ezzel ellent mondott Menczer Tamásnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkárának, aki néhány napja azt mondta, hogy Európa Kínában áll sorban a koronavírus vakcináért és eddig 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál.

A bizottság kedden újabb javaslatokat terjesztett elő a koronavírus járvány elleni közös védekezés előmozdítására, két nappal az állam- és kormányfők e témának szentelt csütörtöki videokonferenciája előtt. Felszólította a tagállamokat az oltási kampány felgyorsítására és leszögezte, hogy ehhez már az év első negyedének végére rendelkezésre áll majd a szükséges oltóanyag-mennyiség.

A testület a tagállamokkal együtt dolgozik az oltási igazolások bevezetésén, amelyről már január végén megszülethet a megállapodás. Az EU-ban és azon kívül elismert dokumentum egyelőre csak arra szolgálna, hogy a tulajdonosa bizonyíthassa, megkapta az oltást. Margaritisz Szkinasz bizottsági alelnök a Népszava kérdésére nem tudta megmondani, hogy a kínai vagy az orosz vakcinával beoltott személyek is megkaphatják-e majd az európai oltási igazolványt.