Már 4,9 millióan regisztráltak az oltásra,  80 százalékuk meg is kapta az első adagot - kezdte a mai tájékoztatót Müller Cecília azt hangsúlyozva, hogy  minden lehetséges módon igyekeznek minél előbb beoltani a regisztráltakat.

Az oltás az oltópontokon, a háziorvosi rendelőkben és a honvédség oltóbuszain zajlik, utóbbiak jelenleg a borsodi kistelepüléseket járják, eddig már 9 megyében megfordultak, és 81 településen 18 ezer főt oltottak be. Az oltóbuszokon az egyadagos Janssen vakcinával oltanak - ismertette a tisztifőorvos. 

Az oltóanyagokról elmondta, ma 64800 adag Moderna, holnap 67200 adag AstraZeneca érkezik az országba.

 A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, köszönhetően első sorban a védőoltásoknak és a védelmi intézkedéseknek - hangsúlyozta.

Folyamatosan csökken a kórházban ápoltak száma, már 2974 beteget kezelnek a fekvőbeteg-ellátó intézményekben, közülük 361 fő van lélegeztetőgépen. Müller szerint a brit mutáns által okozott fertőzés miatt súlyos formában tud lezajlani a betegség, ez okozza kórházi kezelések szükségességét. Sajnos, mára is elhunyt 96 beteg - tette hozzá, megerősítve, hogy rendkívül fontos a védőoltások lehető legszélesebb körben történő beadása. Időpontokat foglalni Sinopharmra, AstraZenecára és Szputnyikra lehet előzetes regisztráció birtokában - jegyezte meg.

A 16-18 évesek ma estig foglalhatnak időpontot, az ő kampányoltásuk holnaptól jövő keddig zajlik. Aki május 18-ig nem tölti be a 16. életévét, nem tudja felvenni az oltást, de regisztrálhat és a kampányon túl is megkaphatja majd, ha beölti a 16. évét. A 18 év alattiak csak Pfizer vakcinával olthatók.

Müller Cecília elmondta, a legfrissebb, mai szennyvízadatok szerint Budapesten és az agglomerációjában is csökkenni kezdett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. Ez jó hír, mert azt vetíti előre, hogy talán a jövőben nem kell a fertőzöttek számának további emelkedésével számolni és úgy tűnik, hogy a teraszok nyitása sem eredményezett többletfertőzéseket - fejtette ki.

Módosult a várandós és szoptatós anyák oltásának ajánlása

A nemzetközi tapasztalatok és tudományos ajánlások alapján, az infektológiai szakmai kollégium, a Heim Pál kórház valamint a szülészeti szakmai kollégium új ajánlást fogalmazott meg a kismamáknak. Továbbra is hangsúlyozzák a védőoltás előnyeit és kockázatait, de minden esetben az oltóorvos dönt  az oltásról - mondta a tisztifőorvos.

 Változatlanul az mRNS vakcinákat ajánlják számukra, az első adag a 12. hét után a 2. trimeszterben javasolt. Az új ajánlás szerint a 2. adagot is be lehet adni a terhesség 36. hetéig illetve a szülés várható ideje előtt 4 hétig.

 A 36. hét után bármikor bekövetkezhet a szülés és az oltás esetleges hatásait és a szüléssel kapcsolatos eseményeket nem szerencsés együtt kezelni - fogalmazott Müller Cecília. Aki a második adagot nem kapta meg a szülés előtt, az a szülést követő 2. héttől oltható.

A tájékoztató végén a tisztifőorvos megemlékezett az ápolók nemzetközi napjáról is.