Magyarország más uniós országokhoz képes dupla utat tett meg az átoltottságban, kétszer annyi magyar élvez jelentős védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen, mint más tagállam polgárai - mondta az operatív törzs mai tájékoztatóján György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. Az eddig regisztrált 4,110 ezer ember 64 százalékát már beoltották, az 1,5 millió 65 év felettiből pedig 1,4 millióan kaptak oltást. A kimaradt időseket a háziorvosok folyamatosan próbálják elérni.

A 3 legveszélyeztetettebb csoport oltásán nagyrészt túl vagyunk, egyre több praxisban már a 60 alattiakat oltják, a 18-59 évesek csoportja a legnépesebb, ők 2,13 millióan vannak, közülük 800 ezren már megkapták az oltást. A háziorvosok szakmai ajánlás szerint választják ki az oltási sorrendet - fejtegette az oltási munkacsoport vezetője, megerősítve, hogy mindenkit be fognak oltani, aki kéri.

Az 1,3 milliónyi aktív korú, oltásra várakozónak azt üzente, hogy most már bármikor csöröghet a telefonjuk.

Beoltották húsvét előtt a 78 ezer, korábban regisztrált tanárt, múlt hétvégén pedig 100 ezer bölcsődés, óvodai és iskolai dolgozót, a két körben meghívottak együttesen 80 százaléka megjelent az oltáson. A munkacsoport döntése alapján 3. körben, ezen a hétvégén az eddig kimaradt, 30 ezer pedagógus kap lehetőséget soron kívüli oltásra a kórházi oltópontokon, Pfizer vakcinával, az érintetteket sms-ben fogják értesíteni.

A következő heti oltási tervről György István elmondta, a ma érkező 248 ezer Pfizer vakcinát kórházi oltópontra szállítják. Ebből 150 ezret a háziorvosok által regisztráltak kapnak, 30 ezer jut a pedagógusok 3. körös oltására, a maradék 2. körös oltás lesz.

A Janssen 28 800 adagos első szállítmányával a honvédségi oltóbuszokban, Tolna megyei kistelepüléseken oltanak a jövő héten. Az érkező 28800 AstraZenecát háziorvosok a saját praxisukban használják fel, 2800 praxis kap 1-1 ampullát, ami 10-10 ember beoltására elég. Az amerikai szövetségi egészségügyi hatóságok kedden azt javasolták, hogy szüneteltessék a Johnson & Johnson egyadagos Covid-19 elleni oltóanyagának használatát, miután hat oltást kapó személynél vérrögökkel járó ritka rendellenesség alakult ki

Ma érkezik 2. oltásokhoz szükséges Szputnyik, amit a hatósági bevizsgálás után juttatnak el az oltópontokra.

Keddi statisztika

2837 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 728 078 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 980 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 431 124 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 974 főre emelkedett. 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen.

Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy megszakítsuk a fertőzési láncot, védvonalat képezzünk a fertőzési folyamatban a fertőzési módban és a fogékony szervezetek hármasában – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília. Ez a célja a nagyarányú átoltottságnak és a korlátozó intézkedéseknek is. A vakcina a fogékony szervezetet teszi kevésbé fogékonnyá, így ha meg is betegszik valaki, kevesebb lesz a súlyos eset még akkor is, ha a kór nyilvánvalóan terjed.

"Ezért van óriási jelentősége, hogy ilyen hamar lett vakcina, ezért nagyon fontos, hogy minden forrásból minél nagyobb számban szerezzünk be oltóanyagot és minél gyorsabban eloltsuk. Örömteli hogy immáron 6 féle vakcinával védekezhetünk Magyarországon a fertőzés ellen.” - fogalmazott a tisztifőorvos.

A ma érkezett egyadagos Janssen-vakcinával kapcsolatban kiemelte, ugyanazt az adenovírust használja, mint a Szputnyik egyik komponense, a  súlyos lefolyás elleni védettség az oltás után két héttel alakul ki. Várandósoknak és szoptatós anyáknak a Janssen vakcinát nem ajánlják, de 18 éven felüli bárki más megkaphatja. 

A 7 és 14 napos járványügyi adatok alapján biztosan kijelenthető, hogy tetőzik a 3. hullám, de a brit mutáns miatt még mindig nagyon sokan vannak kórházban. Ez a vírus rendkívül rosszindulatú, nagyon gyorsan tönkreteszi a tüdőt és más szerveket is, ezért nagyon sok az elhunyt - mondta a tisztifőorvos, megjegyezve, hogy az elhunytak között most is vannak fiatalabbak és alapbetegség nélküliek.

Müller Cecília azt kérte, hogy mindenki törekedjen a fertőzési lánc megszakítására, tartsa be a szabályokat - higiénés szabályok, távolságtartás, maszkviselés, fertőtlenítés - figyeljen másokra, s ha kap időpontot, oltassa be magát.  Az országos tisztifőorvos türelmet kért az állampolgároktól mind az oltásra várva, mind pedig az oltópontokon.

A betegségen átesettektől pedig azt kérte, hogy aki még egy hónappal a gyógyulás után is tünetekkel küzd, jelezze háziorvosának, aki a már kiépült poszt-Covid hálózathoz fogja irányítani.

Az oltási reakció hiányával kapcsolatos kérdésre elmondta, az nincs összefüggésben a védettség kialakulásával. Megerősítette, aki az oltás első adagja után fertőződik meg, a teljes gyógyulása után megkaphatja a vakcina második adagját.