Járványügyi adataink továbbra is kedvezően alakulnak, jelentősen csökken minden adat. Folyamatosan nyílik az olló az aktív fertőzöttek és a gyógyultak száma között, utóbbi már több mint 4,5 szerese az aktív fertőzöttek számának. Minden adat azt mutatja, hogy a 3. hullám leszálló ágának a végén vagyunk - mondta Müller Cecília.

A lakosság több mint 47 százaléka már beoltott, elsősorban a vakcinák széles körének köszönhetően, ez jelentősen több mint a 31 százalékos uniós átlag - hangsúlyozta.

Az oltópontokon már csak korlátozottan áll rendelkezésre Szputnyik V- és AstraZeneca-vakcina.

További szállítmányok érkeznek ugyanakkor Pfizer-vakcinából, erre az időpontfoglalást keddről szerda estig meghosszabbították.

Rendelkezésre áll az oltópontokon Sinopharm is, a háziorvosoknál Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak. Janssen-vakcinából ma érkezik 38400 adag - sorolta Müller Cecília.

Hétfői statisztika

426 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 213 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 630 976 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 138 384 főre csökkent. 2259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen

Vakcinabőség van, erre vártunk hónapokig, így most már csak az egyénen múlik hogy él-e a védőoltás felvételének a lehetőségével - mondta a tisztifőorvos, kiemelve, hogy a 2. adagot is vegye fel mindenki, mert csak akkor várható teljes és tartós immunitás.

Zajlik a 16-18 évesek oltása, ők is regisztrálhatnak még, ha eddig nem tették meg.

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy ma van a védőoltások napja.