Az elhunytak száma változatlanul 614 fő, 3759-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma pedig 1296 fő. Az aktív fertőzöttek 40 százalék, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti - sorolják az adatokat a koronavirus.gov.hu oldalon.

Kórházban 90 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Ismét megugrott az esetszám

A járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása - hívják fel a figyelmet.

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén (vagy két negatív teszt).

Szombat reggelre világszerte a fertőzöttek száma meghaladja a 24,7 milliót, egy nap alatt több mint 360 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Péntek óta 6606 halálos áldozata volt a járványnak, eddig összesen 837 124 ember vesztette életét a vírus okozta betegségben - derül ki az amerikai Johns Hopkins Egyetem adataiból.

A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni - írják.

Azt javasolják, hogy kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérik, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket.

Orbán Viktor üzent szombaton

Orbán Viktor miniszterelnök a szombat reggel közzétett facebookos videóban közölte: a szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit nézte át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén. Azt is hozzátette: "Képesek vagyunk arra, hogy, ha összefogunk, mint tettük a vírus első hullámakor, akkor a második hullámot meg tudjuk fékezni."