A MikroMikoMed laboratórium elsőként országszerte három helyszínen tudja fogadni koronavírus-tesztelésre az érdeklődőket. A labor vezetője, Széll András a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy akkora tömeg kereste őket telefonon pénteken, hogy képtelenek voltak minden hívást fogadni - idézi a lapot az Index.

Egy budapesti és két vidéki helyszínen (Martonvásáron és Balatonfüreden) veszik le a mintákat, de a laboratórium naponta 40-50 koronavírustesztet tud csak elvégezni.

A tesztelés 25 ezer forint, és van külső helyszínre kért mintavételezés, ami feláras: a mintavétel háromezer, a kiszállás 15 ezer forintba kerül. Ennek kétszeresét kell megfizetni ahhoz, ha biztosan meg akarunk győződni arról, hogy nem vagyunk fertőzöttek, mert az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően három-négy nap után meg kell ismételni a tesztet.

A teszt előtt 8-12 órával szigorúan tilos enni, inni és fogat mosni, nehogy felhíguljon a kórokozó. Két steril pálcával vesznek mintát az orrból és a garatból, ezután a pálcák transzport folyadékba kerülnek, és lezárás után szobahőmérsékleten tárolva a laboratóriumba viszik azokat.

Az eredményeket a beérkezést követően 24 órán belül emailben elküldik a megrendelőnek.