Az elmúlt 24 órában egy 53 éves férfi hunyt el Magyarországon, aki több alapbetegséggel küzdött, ezekre rakódott rá az új vírusfertőzés, ami végezetes lett - közölte Müller Cecília, aki azt is megemlítette, hogy az egyik hazai kórházban egy 40-es éveiben járó, súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg is van. A tisztifőorvos ezért kéri, hogy mindenki fogadja meg a megelőzésre vonatkozó tanácsaikat.

Jelenleg hat koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon.

Szombat reggelre 18 fővel 103-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, négy ember meghalt, heten meggyógyultak, 117-en voltak karanténban. A mintavételek száma elérte a 3447-et, ami az akkreditált laboratóriumban vizsgált minták számát jelenti.

Fokozatosan nő a mintavételek száma, a megerősített esetekkel együtt - mondta a tisztifőorvos.

Mindenki elkaphatja a betegséget

A csoportos megbetegedések terjedése fokozatosan növekszik, számítanunk kell rá, hogy ezek tömegessé válnak. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a terjedést késleltessük, lassítsuk - mondta el ma is a tisztifőorvos. A terjedés megakadályozása a legfontosabb, ez egy légúton terjedő betegség, ezért a szoros kontaktusokat kell kerülniük az embereknek.

Az idősek és a krónikus betegek védelme rendkívül fontos számukra. Mindenki elkaphatja a betegséget, hisz az országban mindenhol találtak már koronavírusos esetet, ezért figyelni kell a megelőzésre - mondta Müller Cecília .

Az idősek védelmében újabb tájékoztató kampány indul, amiből megtudhatják azokat az információkat, tanácsokat, hogy hogyan lehetne jobb a közérzetük az otthoni bezártságban, ahol továbbra is fontos a mozgás és az egészséges, vitamindús táplálkozás - mondta Müller Cecília.