Pénteken lett pozitív a koronavírus-tesztje annak a jogi előadónak az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában (AJBH), aki már hétfőn rosszullétre panaszkodott. Elővigyázatosságból még az eredmény előtt home office-ba küldtek több munkatársat - tudta meg lapunk.

Az AJBH kérdésünkre megerősítette, hogy "szeptember 8-án - ügyeleti rend mellett - valamennyi munkatárs részére otthoni munkavégzés került bevezetésre, a személyes ügyfélszolgálat helyett jelenleg telefonos és online ügyfélszolgálat működik". A hivatal tájékoztatása szerint a koronavírus-világjárvány miatt kihirdetett járványügyi készültség időszakában - éppúgy, mint a tavasszal elrendelt egészségügyi veszélyhelyzet időtartama alatt - a megfelelő szigorú védelmi intézkedések szerint folytatja tevékenységét, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett, vonatkozó járványügyi előírások és tájékoztatók szerint jár el.

QP | Quality Placement

A jogszabályok szerint az alapvető jogok biztosához bárki fordulhat, ha például megítélése szerint valamely hatóság, közigazgatási szerv, helyi vagy nemzetiségi önkormányzat, kötelező tagság alapján működő köztestület, a Magyar Honvédség, esetleg más rendvédelmi szerv, netán a közjegyző, törvényszéki végrehajtó tevékenysége vagy mulasztása a beadványt tevő személy alapvető jogát sérti vagy annak közvetlen veszélyével jár, feltéve, hogy a rendelkezésre álló közigazgatási jogorvoslati lehetőségeket - ide nem értve a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatát - már kimerítette, vagy jogorvoslati lehetőség nincs számára biztosítva.

Alapvetően a panaszokat írott formában fogadják, a személyes meghallgatást külön kell kérni a beadványokban. Emiatt eleve nem okozhat akkora problémát, hogy az érintett dolgozó az ügyfélszolgálaton is dolgozik. Úgy tudjuk normál esetben jó, ha hetente két-három ügyfél jár a hivatalban. Arról egyelőre még nem közöltek részleteket, hogy volt-e olyan panaszos, aki találkozhatott az érintettel, ahogy azt sem, hogy kellett-e tesztelni a teljes dolgozói állományt. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2019. évi adatai szerint 142 ember dolgozik a szervezetnél, de akkor közülük csak 130 fő dolgozott végig.

Értesüléseink szerint az ABJH-nál először a vele érintkező dolgozókat kérték home office-ra, majd a pozitív teszt után a hivatal több más munkatársát is otthoni munkavégzésre küldtek. Az esetet külön az okokkal együtt kifelé nem kommunikálta a hivatal, hanem annak megszervezésén dolgoztak, hogy a munkarend valamilyen formában folytatódhasson.

Érdeklődésünkre ezt pontosan nem erősítették meg, de azt közölték, hogy "a hivatal vezetése a munkatársak és ügyfelek egészségének megőrzése érdekében szükséges minden munkáltatói intézkedés megtételekor egyeztet az alkalmazásban levő foglalkozás-egészségügyi orvossal, akinek iránymutatása szerint hozza meg döntését."

Több más állami hivatalban és minisztériumban is találtak koronavírus-fertőzöttet az elmúlt időszakban. A legtöbb esetben a teljes stábot nem küldték távmunkára, hanem normál munkarendben folytatódhatott az élet. Így történt ez a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban is.