Történelmi mélypontjánál még így is jóval magasabb, de az egyhavi zuhanás mértéke éppen duplája az eddig mért legnagyobb (2006. júniusi, a Gyurcsány-kormány szigorító lépéseinek bejelentésével kapcsolatos) esésnek.

Az index legutóbb 2012 novemberében (a Széll Kálmán-terv időszakában) állt a jelenleginél alacsonyabb szinten. (A felmérés ezer fős, a lakosság összetételét reprezentáló mintán készült. Az index csökkenésének nagyságrendjére nincs hatással, de említést érdemel, hogy az adatfelvétel módszere kényszerűen megváltozott, a személyes interjúkat átmenetileg online felmérés váltotta fel - közölték a kutatók.)

A pesszimizmus legnagyobb mértékben a várható munkanélküliség kapcsán erősödött, de a magyar gazdaság jövőjének megítélése is drámaian negatív lett.

Nagyon jelentős, de lényegesen kisebb a lakosság saját várható pénzügyi helyzetéről alkotott véleményének és inflációs várakozásainak romlása.

A sokkhatás legkevésbé az emberek jövőbeli megtakarítási képességét érintette, itt a csökkenés minimális. Igaz, ez részben annak a következménye, hogy a lakosság jelentős hányada eddig sem tudott megtakarítani, továbbá az erről alkotott vélemény mindig is viszonylag kis ingadozásokat jelzett.

Jelenleg a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése már nagyon közel van a 2009. áprilisi, a gazdasági válság legmélyebb pontján mért mindenkori minimumhoz. A munkanélküliségtől való félelem viszont még messze van az akkor mért történelmi mélypontjától. Ugyancsak távol van még az 1995. évi, a Bokros-csomag idején mért historikus mélypontjától a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye is - közölték a GKI kutatói.